Despărțirea e grea și ca în orice relație, când sunteți pe cale să părăsiți o firmă/companie e ca și cum ați părăsi o iubită sau un iubit.
Cei mai mulți dintre români se despart de locul de muncă și implicit de angajator în mod neamiabil. Românul și mai cu seamă româncele sunt arțăgoase și certărețe și nu prea pierd ocazii de retribuție. Este important însă să rămâneți în relații cât mai bune cu angajatorii voștrii atunci când părăsiți un post pentru unul mai bun.
După cum spuneam la început, relațiile pe care vi le faceți la locul de muncă, exact ca într-o relație de iubiresunt presărate cu bune și rele. Problema care apare este că la sfârșitul unei relații românii și oamenii în general tind să se concentreze asupra ”relelor”. Oamenii își exprimă frustrările și emoțiile la finalul oricăror relații. De aceea, fiți cu băgare de seamă deoarece aceștia își pot exprima emoțiile în multe și diferite feluri.
Lăsați loc de bună ziua
Acesta este unul din proverbele populare care chiar îmi place. Lumea e mică, așa că nu rupeți orice fel de relații cu angajatorul din slujba căruia plecați (să sperăm, într-un post mai bun), este posibil ca la un momentdat să vă întâlniți de pe alte poziții și chiar să colaborați cu foștii șefi.
Așa nu
Evitați să proliferați vorbe cu sens negativ la adresa firmei/companiei sau a oricărei persoane care aparține mediului respectiv, este cu atât mai recomandat să evitați atitudinile negative la adresa acestora cu cât este bine și recomandat să abordați un comportament pozitiv și împăciuitor tot timpul, în plus, plecați și cu siguranță doriți să lăsați o impresie plăcută.
Evitați de asemenea să vă lăsați antrenați în conversații negative cu privire la firmă/companie de către colegi nemulțumiți sau dornici de bârfă. Amintiți-vă că cei care vin cu bârfa la voi în mod cert vă vor bârfi și pe voi.
Lucruri de făcut
Scrisoarea de demisie
Redactați o scrisoare de demisie adresată șefului vostru imediat. În felul acesta veți înregistra de intenția voastră de părăsire a firmei/companiei/locului de muncă.
Tot procedând astfel veți putea iniția o discuție cu șeful vostru, lucru care vă va oferi oportunitatea de a discuta despre situația voastră financiară cu firma/compania.
Scrisoarea de demisie este bine să includă următoarele elemente:
- menționarea ultimei zile de lucru
- lucrurile pe care le mai aveți de îndeplinit înainte de această ultimă zi
- orice alte sarcini pe care va fi necesar să le lăsați altora de dus la bun sfârșit
- Un lucru care se recomandă este acela de a înainta scrisoarea/notificarea cu cât mai mult timp înainte de părăsirea efectivă a postului. În mod normal, un preaviz de 3-4 săptămâni reprezintă un timp suficient și rezonabil. Este de asemenea posibil ca firma/compania să vă elibereze din funcție imediat, mai ales dacă postul în care plecați este unul oferit de concurență.
- Nu luați această reacție a angajatorului ca pe ceva personal, poate însemna și doar că acesta dorește să evite împărtățirea de amănunte sau (posibil) secrete cu voi, nu vă simțiți insultați.
Conștinciozitate
- Asigurați-vă că lucrați pânâ în ziua în care plecați. Este ușor să vă neglijați actualul loc de muncă din moment ce tranziția mentală către celălalt job (vă amintiți, relația cu iubitul/iubita actuală?, vă simțiți în siguranță cu alt job) a fost făcută și nu prea vă mai pasă ce se întâmplă cu actualul.
- Este un lucru bun să vă puneți la dispoziția persoanei care vă va înlocui și dacă persoana preia postul înainte de încheierea perioadei precizate în scrisoarea de demisie, să vă oferiți cu sfaturi și îndrumări. Lăsați un număr de telefon la care puteți fi contactați în caz că perioada s-a încheiat. Păstrați o etichetă profesională tot timpul și evitați să asumați costuri inutile în numele firmei/companiei pe perioada tranziționării.
- Deci, ca o concluzionare, este un lucru bun să rămâneți prieteni (ca și cu fostul iubit sau fosta iubită). Păstrați-vă o reputație bună în cadrul firmei/companiei și veți păstra o bună relație inclusiv cu furnizorii și clienții acesteia.
- Succes
Spune-mi ce crezi...