Salut!
A scrie înseamnă a da viață. Cuvintele sunt dovada vie a existenței vieții. Viețile personajelor pe care le creăm sau ale căror povești le redefinim și le reimaginăm, depind de cuvintele noastre, de modul în care noi le definim. De aceea fiecare poveste este diferită prin ochii fiecărui autor. Chiar și atunci când vorbim de personaje complet dezvoltate deja, este de datoria noastră să le aflăm trecutul și să le înțelegem pe deplin.
„Îmi place să mă gândesc că personajele sunt asemeni unor copaci – în interiorul lor fiind inele de creștere reprezentând ani de viață și dezvoltare. Ca scriitor, e de datoria ta să iei în considerare „acele inele.” – spune Claire Kann.
Acest lucru este mai degrabă vizibil îl FanFiction unde opera unui autor este reimaginată și dusă mai departe. Avem autori precum J.K. Rowling ale cărui povești sunt reimaginate și/sau dezvoltate de fani ale căror creații rivalizează îndeaproape cu originalele.
Este foarte important să cunoaștem aceste personaje ca să le putem reimagina însă (vă amintiți? „Scrieți despre ce cunoașteți!”).
Personal, îmi place să descopăr personajele în timp ce scriu povestea lor. Dar trebuie să recunosc că este mult mai inteligent să dezvolți personajele cât poți de mult și după aceea să le scrii povestea. E și un pic mai logic. Nu am încercat asta până acum, dar mă gândesc că în mod inevitabil voi face asta în timpul reviziei oricăruia din drafturi.
Cea mai importantă caracteristică, cu privire la personajele despre care scriem.
Există o mulțime de chestionare online care pot ajuta la conturarea vieții personajelor noastre. Personal, consider că chestionarele cu întrebări pentru cunoașterea personajelor sunt mult prea complexe și constituie o pierdere de timp. În schimb cred că un singur lucru îi dirijează viața oricărui personaj ca și fiecărui om în general.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunosc este ceea ce eu numesc „forța emoțională”, „ce îl motivează, ce anume împinge personajul de la spate”. Ce anume îl face să meargă înainte în ciuda a tot ce i se întâmplă”.
Această întrebare se rezumă în prima fază la „ce anume vrea el sau ea?” – dorința fiind primul și cel mai emoțional motivator deoarece ne accesează la nivelul cel mai intim.
Ca să afle răspunsul la această întrebare, personajul va trebui să accepte provocarea și să plece în călătorie oferindu-mi ocazia de a-l purta într-acolo.
Ce anume îl face să accepte această aventură este în realitate motivul întregii povești. La finalul acesteia personajul va fi învățat/descoperit ceva nou cu privire la sine și se va fi dezvoltat sau nu va fi învățat nimic și va fi decăzut mai jos decât era la început.
Apoi, cu fiecare scenă personajul se apropie tot mai mult de adevărul care stă la baza călătoriei lui.
Ceea ce trebuie să cunosc în fiecare scenă, sunt următoarele:
◆ Ce scop are scena asta?
- Ce vrea să obțină personajul în aceasta?
Îi stă ceva împotrivă (conflictul duce povestea înainte), în a obține ceea ce vrea?
Modul în care rezolvă fiecare scenă/conflict depinde de cine este el, de valorile în care crede.
Astfel personajul se descoperă pe sine și își descoperă noi și noi motivații de asemenea.
Și în felul acesta povestea este spusă.
Sigur, ceea ce am descris aici stă la baza oricărui roman și a oricărei povești. În realitate nici nu e nevoie de mai mult deoarece poveștile ne plac pentru că ne regăsim în ele. Și asta este întrebarea al cărei răspuns îi determină viața fiecăruia dintre noi.
„Ce anume vreau Eu și cum obțin ceea ce vreau?”
La întrebarea asta căutăm să răspundem pe parcursul întregii noastre vieți. Așa că ne bucurăm când personajele din povești găsesc răspunsul și ne regăsim pe noi în acestea, învingători.
Ca atare, cunoașteți-vă personajele ale căror povești le scrieți. Cunoașteți subiectul despre care scrieți (pentru non-ficțiune).
Un exercițiu simplu pe care îl am pentru cei ce vor o mică provocare.
Așezați-vă și intervievați-vă personajul.
Aflați răspunsul la întrebări personale precum, ce anume îl determină, ce fel de relații leagă/îi plac, în ce crede, ce anume din trecutul lui este important pentru el, ce anume vrea să afle în călătoria lui.
Astfel de întrebări pot determina altele, de aceea fiți cu băgare de seamă să nu vă pierdeți în amănunte.
În speranța că acest articol v-a plăcut și vă e util, vă mulțumesc pentru lectură și vă aștept în comentarii.
Succes!
Spune-mi ce crezi...