Frica este un sentiment nefast fără îndoială, și tot la fel de sigur este faptul că oamenii în general se tem de lucrurile negative.
O îmbunătățire psihologică poate avea loc doar în lipsa acestei frici. Cea mai bună cale pentru stăpânirea acestei frici este ca aceasta să fie înțeleasă și implicit ca oamenii să înțeleagă faptul că în viață există suișuri și coborâșuri și că nimeni nu are parte doar de una sau doar de cealaltă. Nici chiar cei mai buni sau mai pricepuți dintre oameni nu pot evita aceste situații.
Ceea ce trebuie să facă oamenii atunci când se confruntă cu urcușuri sau coborâșuri, acestea reprezentând de fapt situații fericite respectiv situații neplăcute, este să învețe din acestea și nu neapărat să le evite. Ceea ce vreau să spun este că oamenii trebuie să învețe cum să facă față problemelor.
Probleme pot apare zilnic iar acestea ne pot cauza stări de disconfort sau chiar incapacitare. Acest lucru se poate întâmpla în primul rând pentru că oamenii sunt determinați de sentimente și de simțuri lăuntrice.
Speranța este cel mai bun ajutor pe care îl puteți da psihicului vostru în ceea ce privește rezolvarea problemelor. Ceea ce trebuie să învățați este cum să depășiți problemele și să evitați să fiți copleșiți de acestea.
Exemplu:
Panica
Momentul de criză, are loc un accident nefericit ( de parcă ar exista accidente fericite huh?”, se poate întâmpla..) în care o persoană apropiată vouă este implicată, orele 00:25, departe de voi sau aproape.
Instinctul uman instaurează panica. Asta e prima reacție.
Echilibrul
În loc să cedați acestui impuls seducător și să intrați în panică, opriți-vă o clipă, un moment, circa două secunde (în cazul unora este nevoie de 5 secunde, neimportant), opriți-vă și realizați că nu vi se întâmplă vouă și că veți fi utili doar în cazul în care veți putea participa la rezolvarea situației.
Un alt exemplu:
Vă treziți din somn cu senzația că vă sufocați, iarăși apare tendința de panică și vă aflați pe marginea lumii. Opriți-vă și înghițiți pentru a vă recăpăta echilibrul fizic și emoțional de moment (înghițitul golește canalul auricular de aer și vă redă senzația de echilibru, din punct de vedere enoțional fenomenul e similar, senzația de echilibru duce la o stare de calm). După ce ați obținut echilibrul, procedați ca mai sus, gândiți-vă că speranța există.
Aparența lipsei speranței
Pot exista momente în care speranța să se năruiască cu adevărat dar chiar și atunci frica și panica sunt cauzate de fenomene externe. Mintea iubește logica așa că dați-vă seama care sunt cauzele reale ale fricii și combateți-le, în ciuda tuturor aparențelor există întotdeauna speranță.
Problemele nu pot fi excluse cu totul dar oamenii pot învăța din acestea pentru a-și îmbunătății abilitățile psihologice ca păstrarea cumpătului și evaluarea situațiilor în mod corect.
Învățarea din greșeli ne pregătește în perspectiva unei dezvoltări psihologice benefice. Pentru a putea înțelege evenimentele viitoare este bine să învățăm din prezent. Evenimente neașteptate pot avea loc în orice moment, de aceea vă recomand să învățați din tot ce vi se întâmplă și să înlăturați din calea voastră teama asumării de riscuri. Logica este arma preferată a minții, de aceea frica asumării de riscurii poate fi depășită doar asumându-vă riscuri (un paradox frumos, cred eu).
Nevoia de nefericire
Monotonia este inamicul vieții, nimic din natură nu rămâne la fel nici măcar pentru o milisecundă, am mai spus asta, schimbarea este singura necesitate reală a vieții. De aceea chiar dacă trăim într-o fericire ideală, la un momentdat vom fi nevoiți să cauzăm o schimbare în viața noastră și să experimentăm nefericirea și dezamăgirea.
Rău cu Rău dar mai Rău e fără rău, huh?!!
Dacă în viața voastră există lucruri care vă împiedică să înaintați gândiți-vă cât de benefică poate fi o stare mentală bună și ce rezultate excelente ați putea obține dispunând de aceasta.
Un exemplu edificator, imaginați-vă că vă aflați într-o situație de stres și aparent fără ieșire, imaginați-vă de asemenea că în situația voastră se află totuși altcineva. Dacă veți reuși să înțelegeți că acel ”cineva” poate face față situației, cu siguranță cu atât mai bine veți face voi față situației. Cunosc persoane care au făcut din ”EU nu pot și din EU n-aș putea” un mod de viață care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor vieții acestora determinându-le în mod nefast orice decizie, acestea devenind persoane nesigure pe ele însele, tot timpul aflându-se în situația de a cere ajutor.
Imaginați-vă cea mai rea situație posibilă și voi în mijlocul acesteia cu misiunea de a o rezolva.
Ce faceți? Panică, stres, cumpănă, vă bate inima cu putere și respirați greu, nu puteți gândi decât două cuvinte? Sunt acestea ”NU POT?”
STOP!!
Opriți-vă o clipă, două secunde, realizați că scenariul cel mai rău cu putință tocmai s-a întâmplat. Înghițiți, respirați și limpeziți-vă gândurile. Totdeauna există speranță. Pentru a vă distrage atenția și a evita starea de panică îndreptați-vă atenția către altceva deoarece chiar dacă nu ii acordați atenție deosebită mintea lucrează la rezolvarea problemelor.
Reflectați cu atenție la aspectele prezentate mai sus deoarece sunt rupte din viață.
Succes!
Spune-mi ce crezi...