Salut!
Am vorbit de multe ori despre frică, pe acest blog, am făcut-o, pentru că aceasta este un impediment major în calea oricărui succes și implicit, în calea dezvoltării personale.
Singurul mod de a învinge frica este să o înfruntăm. Controlul este iluzoriu dar în realitate, singurul control care se află în puterea noastră este acela asupra propriei noastre persoane.
Ca un efect de domino, acest control, odată căpătat, poate determina succesul în viața noastră.
Nevoia de control
Toată dezvoltarea personală se învârte în jurul acestui concept. Cu toate acestea, a deține controlul, este una din nevoile psihologice caracteristice ființei umane. Spre exemplu, dacă ne simțim siguri pe noi înșine, nevoia de control asupra celorlalți sau asupra situațiilor în sine, este și ea proporțional mai mică, în contrast direct cu încrederea de sine pe care ne-o acordăm.
Reversul, e la fel de valabil, dacă respectul pentru propria noastră persoană e mic, cu atât este mai mare nevoia noastră de control.
Ce se întâmplă?
Oamenii se manifestă în funcție de condiția mentală în care se află, așa se face că ceea ce simțim în mintea/în corpul nostru, exprimăm în afara noastră.
Un exemplu este următorul:
– Suntem temători (condiție mentală, teama este un sentiment natural în general..), din cauză că nu avem suficientă încredere în noi înșine, de aceea, tot așa vedem și lumea din jurul nostru. Teama ne face să vedem totul prin prisma acesteia și inevitabil ne va influența viața în rău.
Suntem nervoși, și toată lumea pare împotriva noastră, ne răzbunăm pe ceilalți din cauză că nu ne putem controla propriile simțăminte și în definitiv propria persoană. Devenim paranoici și ne retragem în propria noastră lume . Aici se instalează depresia..
Teama poate deveni, după cum observați un sentiment bolnav care afectează, toate celelalte sentimente și implicit viziunea noastră asupra lumii (ne creăm singuri realitatea, cu ceea ce gândim).
Ce e de făcut?
Când eram mic, eram puștan de cartier. Îmi amintesc că într-o zi s-a iscat un scandal între unul de la noi din cartier și un altul dintr-un alt cartier. Când am auzit, m-am temut foarte tare pentru prietenul meu dar toată gașca a sărit în apărarea celui de la noi și pentru că eram, probabil, cea mai mare gașcă din oraș, nimeni nu ni s-a împotrivit.
Ceea ce am învățat mai târziu, din asta, a fost că nefăcând mare caz din probleme și bazându-mă pe Dumnezeu și pe cei din jurul meu (pe mama mea), pot trece cu bine peste orice temere.
Notă:
Aici, ideea este că, problemele sunt nesemnificative în fața vieții, Dumnezeu ne este întotdeauna aproape, ceea ce ne va ajuta să ne sporim încrederea în propria persoană iar familia ne poate fi, de asemenea un sprijin, făcând această încredere să sporească încă și mai mult.
Aceasta este doar viziunea noastră asupra vieții, un deziderat care poate deveni realitate.
Cunoaște-te pe tine însuți
Un alt lucru pe care l-am învățat în timp, a fost să mă cunosc.
Așa mi-am dat seama că disponibilitatea mea spre a înțelege lucrurile, spre a le da un sens, mă ajută să depășesc temerile.
Faptul că mă cunosc pe mine însumi mă ajută mult, eu știu că îmi controlez propriile emoții și nu permit fricii să pună stăpânire pe mine.
Dumnezeu este o prezență vie în viața mea iar relația mea personală cu El, îmi întărește încrederea în mine însumi.
Ideile pe care mi le asum, fac parte din personalitatea mea și ceea ce îmi doresc, îmi este foarte clar, în minte. Din acest motiv, evit să mă gândesc la lucrurile pe care nu le doresc, pentru că, știu că un NU, crează inevitabill gânduri și prin urmare, situații negative.
Știți ce?!
În urmă cu câteva zile, am scris ceva similar, fiind inspirat de Dr. Oetker și de website-ul www.prajiturifarafrica.ro, care au demarat o campanie, menită să adune cât mai multe povești #farafrica, pentru care Dr. Oetker va aloca câte 1 Euro către SOS Satele Copiilor. De aceea, vreau ca în acest articol să vă îndemn, să procedați la fel și să scrieți propriile voastre întâmplări peste care ați trecut fără teamă aici.
Succes!
Spune-mi ce crezi...