Cum procedați să începeți o afacere?

presenter

Suntem în România iar în economia actuală locurile de muncă sunt la mare căutare. Vă gândiți să începeți propria voastră afacere pentru că aveți o idee despre care credeți că ar putea prinde dar nu știți cum anume să procedați? Țineți aproape deoarece acest articol este pentru voi.

Mulți dintre noi caută modalități în care să își asigure un loc de muncă bine plătit și în care să beneficieze de un spațiu de manevră cât mai larg, cu alte cuvinte să aibe o putere de decizie cât mai mare. Ce metodă mai bună de a căpăta această libertate și a deveni efectiv stăpâni pe modul și orarul după care lucrați decât începerea unei afaceri?

Oricum, abandonarea unui job stabil în ziua de azi este totuși un lucru îndrăzneț deoarece siguranța unui loc de muncă și a unui venit constant plus avantajele care vin odată cu acestea sunt greu de lăsat. Sunt sigur că în contextul actual al României mulți vor prefera să rămână cu această siguranță și să țină ideea și planul lor de afaceri ca pe ceva auxiliar (metaforic vorbind) dar pe care nu le vor pune în practică niciodată.

Alții însă, vor fi dispuși să își asume riscul și să vadă totul ca pe o ieșire din corul comun.

Când vă vine o idee pentru o afacere primul la care vă gândiți este un nume cu, care să o asociați. Personal, în stadiul incipient de dezvoltare a ideii de afaceri  stabilesc un nume scurt doar pentru motive de manevrabilitate (oamenii nu alocă spații largi de memorie pentru nume) și binențeles, de notat, acest nume are legătură directă cu sectorul de afaceri căruia se adresează ideea (ex. bized. Proj.), bized face referire la afaceri prima parte (biz) și la educație a doua parte (ed) ceea ce cumulat induce ideea de educație în afaceri. Cît despre Proj. Este de la sine înțeles că este de fapt Projects ceea ce înseamnă Proiecte. În concluzie bized Proj. – înseamnă de fapt Proiecte de educație în afaceri ceea ce trebuie să recunoașteți, este cam dificil de reținut pentru mulți.

Pasul următor este cum am evidențiat în articolul precedent estimarea costurilor de lansare a afacerii. Acest lucru poate fi destul de dificil deoarece presupune crearea unui PMA (Plan Minim de Afaceri-acronim propriu). Pe termen scurt vă recomand să mențineți aceste costuri de startup la un nivel minim, puteți oricând să închiriați (ex. amplasarea de jocuri electronice sau mecanice într-un bar la costuri nesemnificative) sau să apelați la un schimb de servicii în sistem barter. Acestea sunt practici foarte des utilizate în Europa (Germania, Franța, Spania, Italia etc.).

Odată creionat un minim al acestor costuri va fi nevoie să vă aventurați și să strângeți aceste fonduri. Poate că ați strâns ceva și poate că mai vă vin niște venituri sub diverse forme, beneficiați de ajutor de somaj, aveți acțiuni la o companie mare care e cotată la bursă iar aceasta vă asigură un venit anual, dețineți drepturi de autor și aveți venituri datorită acestor drepturi și drepturilor conexe sau poate v-ați pensionat și aveți venituri lunare pe care le puteți investi, oricum ar fi, adevărul este că nu toată lumea se află în situația asta.

În cazul în care nu aveți bani suficienți pentru a vă pune ideile în aplicare, puteți încerca să strângeți bani în cadrul familiei, puteți de asemenea căuta un partener sau mai mulți sau puteți ipoteca casa, un împrumut bancar (la ofertele bancare de azi) poate fi întotdeauna o opțiune.

Următoarea mișcare va fi să vă faceți cunoscute produsele sau serviciile. Pentru a face asta aveți la dispoziție diverse opțiuni:

 1. Internetul este alegerea cea mai avantajoasă, puteți face asta prin intermediul propriului website.
 2. Puteți plasa anunțuri publicitare în presă.
 3. Crearea de expoziții este o formă directă de publicitate dar de asemenea în felul acesta puteți să și vindeți.
 4. Puteți merge la târguri.
 5. Personal, vă recomannd să aflați cum procedează concurența din domeniul vostru și să puneți la încercare câteva din opțiunile de mai sus iar dacă sunteți pionieri într-un domeniu sfatul meu este să inovați și să testați.
 6. Apoi va trebui să calculați un preț de vânzare pentru produsele și/sau serviciile voastre. V-aș recomanda ca la început să cereți un preț mai mic pentru a atrage clienți și pentru a acumula un minim de venit.
 7. După aceea vestea se va duce și în câteva luni ideea va prinde rădăcini lucru care va face să puteți modifica și crește prețurile și să începeți să aveți venituri mai serioase.
 8. Încă un lucru foarte important pe care trebuie să îl știți este că în demersurile voastre veți face greșeli care vă vor da bătăi de cap. Sfatul meu este să evitați să stăruiți în lamentări și acuze cum procedează majoritatea românilor pentru că din aceste greșeli puteți învăța (sigur, de preferat este să evitați întâi greșelile..).
 9. Investiți-vă pe voi înșivă cu încredere, toate afacerile au perioade de dificultăți, aici este unde antreprenorii adevărați se vor dovedi puternici și pe poziții. Rețineți de asemenea, cu cât veți lucra mai mult la propria voastră afacere cu atât veți trage mai multe foloase de pe urma acesteia.
 10. Disciplina de sine sau auto-disciplinarea cum spun unii, este calea voastră către succes. Posibilitatea de a lucra după voie poate însemna pentru mulți un vis dar tocmai acest vis poate cauza căderea multora. Ceea ce trebuie să faceți este să vă asigurați că lucrați cât este nevoie. Știu, vizionarea unui meci de fotbal în plus pentru bărbați și o ceașcă de cafea sau o ieșire în oraș cu prietenele pentru femei pot părea tentante dar la început este de preferat ca principala voastră preocupare să fie punerea pe picioare a afacerii și odată ce aceasta va fi așa cum vă doriți veți putea trece și la astfel de delectări.
 1. După cum ați observat, la început cuvântul de ordine este ”MINIM”.
 1. Succes!

 

Etichete: , , , , , Filled Under: Începeți o afacere,Startup de bază Posted on: 22 October 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

 • thaDomeron Projects SRL
 • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
 • Giurgiu, Numar 75
 • Giurgiu - Romania