Cum ne poate susține sau dărâma, lamentarea

Salut!

Este greu să vedem binele din toate lucrurile, e foarte dificil să rezistăm tentației de a ne lăsa pradă lamentării și dezamăgirii, e foarte greu să păstrăm o atitudine binevoitoare în ziua de azi, pentru că în realitate, cu toții avem nevoie de refulare, de eliberare și de o descărcare de energie altfel aceasta se transformă în frustrare. Și găsim un refugiu în sesiuni la psiholog (să sperăm), sau în discuțiile cu prietenii/familia.

Până aici toate-s bune și frumoase, problema apare când această terapie psihologică, se transformă în buldozerul cu care ne dărâmăm încrederea în propria persoană.

Să înțelegem lamentarea/nevoia de a vorbi cu cineva despre ce se întâmplă

Este exprimarea nevoii de a elibera stres, energii negative și este un procedeu psihologic util.

Atunci când stresul se acumulează, presiunea asupra psihicului nostru crește și începem să simțim că nu mai putem rezista. Acest sentiment solicită o soluție de eliberare și alinare.

Facem asta prin exprimarea de sentimente în mod vocal. Nimic rău în asta ba din contră, e chiar sănătos pentru psihicul nostru.

Când această nevoie, naturală de altfel, se transformă în obicei însă, este un semn de slăbiciune psihică, e o biciuire a psihicului de fapt. Asta e periculos.

Am văzut în filme cu toții că, cei cu frustrări și sentimente reprimate, sunt și cei mai nefericiți. Este deci natural ca o astfel de terapie să aibă loc din când în când, ca un simplu proces de descărcare.

De ce e periculos?

Când ne plângem, eliberăm stres, eliberăm energii negative și presiunea de pe psihicul nostru dar, de asemenea procesăm informație care ne privește în mod direct, ne implicăm emoțional.

De exemplu, urmăresc din când în când emisiunea ”iUmor” și îl urmăresc implicit și pe Mihai Bendeac (face parte din juriu).

Este interesant să vezi un om care se implică emoțional și cu pasiune în munca lui, în ziua de azi, întâlnim Dorei în toate domeniile.

Implicarea lui emoțională, deși una conștientă, în mod clar îi dăunează din punct de vedere psihic.

Nu de puține ori l-am văzut plin de furie și mai ales, consumându-se și spunând că îi este rău. Acest tip de eliberare de energie este unul nociv, eliberarea de energie pozitivă (pasiunea concentrează de fapt pozitivitate deoarece îndeamnă la dezvoltare și la creștere, ea construiește), face loc energiei negative și deși animă de asemenea, energia negativă acționează împotriva noastră generând în noi (în Bendeac), stări psihosomatice de necontrolat. Tocmai de aceea, Bendeac se vaită că are dureri fizice uneori, când se enervează.

Apoi, există o altă problemă pe care lamentarea, o poate propune după un timp, anume obișnuința și complacerea într-o stare de spirit care ne mulțumește și ne aduce liniște.

Este interesant cum asta este mai rea decât prima. Aceasta se joacă cu mintea noastră, starea de bine de după eliberarea de presiune este seducătoare. În timp, se va accentua nevoia de a simți tot mai mult această eliberare. Obișnuința, de aici se poate transforma în mod de viață și în felul acesta vom ajunge dependenți de văitări și lamentări, nemaifăcând nimic altceva pentru dezvoltarea noastră. Sigur, în timp ne vom rafina modul de lamentare și vom învăța să inventăm motive pentru tot ce nu facem sau facem în mod defectuos și tot așa, într-un fel sau altul vom ajunge să ne ratăm viața în mod subtil.

Este important să știm cum să folosim exprimarea sentimentelor pe care le simțim, atât oamenilor din jur dar și celor mai apropiați, ca de exemplu, partenerului/partenerei sau copiilor/părinților.

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 27 April 2017

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania