Cum finalizăm cu succes un scop?

1

Secretul stabilirii de scopuri și obiective care pot fi îndeplinite în mod eficient este cunoscut de majoritatea oamenilor de afaceri și în general de toate persoanele performante din toate domeniile.

Cunoașterea elementelor de bază vă va conferi un stimul motivator atât pe termen scurt (realizarea obiectivelor) cât și pe termen lung (realizarea scopului final (ex. dezvoltarea unei afaceri foarte puternice)). Acestea vă vor ajuta să vă concentrați pe dobândirea cunoștințelor necesare planificării și organizării resurselor în vederea experimentării unei vieți pline de realizări.

Stabilirea de scopuri bine definite pe termen scurt și lung  vă va da de asemenea posibilitatea monitorizării progresului și în acest fel atingerii unei satisfacții personale odată cu îndeplinirea fiecărei etape menite să vă aducă mai aproape de atingerea finală a scopurilor voastre. Procedând așa veți scăpa de sentimentul unui lung și anevoios drum către realizarea scopurilor voastre.

Încrederea dar și abilitățile voastre se vor îmbunătăți din ce veți deveni mai conștienți de priceperea voastră și pe măsură ce vă veți finaliza obiectivele.

Ce anume implică stabilirea de scopuri și obiective?

Bazele stabilirii de obiective au legătură în primul rând cu stabilirea a ceea ce vreți să faceți cu viața voastră și ce anume scopuri aveți pe termen scurt și lung (ex. Finalizarea studiilor – term. scurt;  – O catieră de succes – term. Lung). Apoi, ceea ce va trebui să faceți este să transformați fiecare din aceste țeluri ale voastre în obiective mai mici pe care să le puteți finaliza în mod secvențial cu succes. Odată ce ați realizat ce aveți de făcut întocmiți o listă cu aceste obiective și treceți la treabă.

Un mod eficient de a gestiona o listă cu obiective este de a stabili obiective atât zilnice cât și săptămânale. În acest fel vă veți afla mereu în situația de a înainta către îndeplinirea țelurilor voastre. În fiecare zi vi se va oferi posibilitatea de a îndeplini un anume obiectiv astfel căpătând un sentiment de realizare.

Felul în care vă raportați la lucrurile care sunt importante pentru voi și în general atitudinea și felul vostru de a fi joacă un rol esențial în atingerea scopurilor voastre.

Există oameni care prin felul lor de a fi își crează piedici în calea realizării chiar și a celor mai simple obiective. Este necesar să vă analizați și să vă dați seama dacă există lucruri de ordin psihologic care vă pot trage înapoi de la ducerea la îndeplinire a obiectivelor și țelurilor voastre. Pot exista de asemenea și probleme de ordin fizic (deși acestea nu pot reprezenta un impediment real) care să vă împiedice oarecum în atingerea obiectivelor voastre. În cazul în care descoperiți că aveți astfel de probleme atunci, primul obiectiv este rezolvarea acestora. O deplasare la medic sau după nevoie la psihiatru vă poate fi de folos.

Spuneam că pot exista probleme fizice care să se așeze în calea scopurilor voastre ducând la încetinirea înaintării voastre. Acestea nu pot reprezenta piedici decât în măsura în care se manifestă la nivel psihologic. Așadar construiți-vă o fortificație mentală care să reziste oricăror influențe externe. Tot ce există în afara psihicului constituie influențe externe, ele pot avea efect asupra psihicului vostru doar dacă le permiteți.

Rețineți!!

Orice problemă are o soluție, totul este să o găsiți și să evitați disperarea în căutarea acesteia.

Educația și obținerea acesteia

Elementul cheie al îndeplinirii scopurilor voastre este educația. Acest lucru este adevărat deoarece atingerea scopurilor implică de obicei un anumit grad de pregătire, calificare și specializare. Fie că atingerea țelurilor voastre necesită dobândirea unei noi abilități sau dezvoltarea unuia deja existent, fie că vă doriți o specializare într-un anume domeniu ca, scop paralel, planificați în privința educației adecvate.

Cariera și realizarea acesteia

Aceasta depinde în cea mai mare parte de o bună gestionare a timpului. În ziua de azi, când cariera a devenit viața însăși pentru mulți dintre noi, realizarea acesteia solicită foarte mult timp dar și o pregătire continuă pentru a putea face față concurenței pe piața muncii. Eșuarea în carieră astăzi poate fi în genere cauzată de un cumul de factori precum strategia, planificarea, organizarea dar per total ea este cauzată de o gestionare defectuoasă a timpului acordat acesteia.

Realizare financiară

Se pune întrebarea, cât anume vă puteți permite să câștigați.

Atingerea scopurilor voastre în viață depinde de asemenea de situația voastră personal financiare. Așadar, cât anume vă permiteți să câștigați din punct de vedere financiar?

În formularea răspunsului la această întrebare luați în considerare faptul că va trebui să știți și să puteți să întocmiți planuri și etape în care să câștigați acest potențial financiar (nivel de salarizare; venituri; nivel de profit al afacerii).

Relaxare 

Dincolo de cele spuse mai sus, tot din realizarea țelurilor trebuie să facă parte și relaxarea și alocarea de timp pentru bucurii precum petrecerea timpului în cadrul familiei și în compania prietenilor. Este bine să vă alegeți un hoby căruia să îi dăruiți de asemenea o parte din timp.

Model de realizare cu succes a oricărui scop

Pentru crearea unui șablon de planificare a atingerii scopurilor pe care le aveți pentru viața voastră procedați astfel:

Stabiliți-vă un scop pentru realizarea căruia este necesar să treacă 5 ani (ex. Finalizarea unei facultăți, a unui curs, unui grad profesional mai înalt cu un punctaj maxim).

Apoi, separați scopul de 5 ani în obiective de câte un an (ex. Încheierea fiecărui an cu ”notă” maximă) care să concluzioneze realizarea scopului definit mai sus.

Destructurarea fiecărui obiectiv de câte un an în obiective de câte 0,5 ani (obiective pe termen de 6 luni (ex. Participarea la diverse activități, studierea de materiale din afara programei etc.)).

După acea transformarea obiectivelor de câte 6 luni în obiective de câte o lună (ex. Vă propuneți ca lunar să luați câte trei note maxime la fiecare activitate).

O lună are 4 săptămâni, așa că vă propuneți realizarea unui obiectiv pentru fiecare dintre acestea în vederea finalizării obiectivului fiecărei luni.

Pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor săptămânale creați-vă obiective pentru fiecare zi, creați o listă cu lucrurile pe care le aveți de făcut pentru ducerea la bun sfârșit a fiecărui obiectiv zilnic.

Acestea sunt elementele de bază ale realizării oricărui scop și în general ale oricărui plan. După cum vedeți este vorba de un model secvențial, finalizarea cu succes a obiectivelor duce în cele din urmă la realizarea scopului final de 5 ani. Însușiți-vă aceste cunoștințe și puneți-le în practică pentru o viață de succes!

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 18 October 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania