Cum evităm să ne îngrășăm de Crăciun

Sărbători Fericite!

Sărbători Fericite!

Sărbătoarea Crăciunului se apropie. În România, această sărbătoare este cea mai așteptată din an. Acest lucru din păcate aduce cu sine și probleme. Una dintre acestea este aceea că oamenii tind să mănânce prea mult. Pe lângă faptul că aceștia mănâncă mult în timpul Crăciunului ajungând în felul acesta la spital, oamenii pot adăuga la greutatea corporală într-un timp foarte scurt. Știm cu toții știrile din această perioadă a anului, în care se anunță numărul de oameni care au ajuns la spital din cauza faptului că au exagerat fie cu mâncarea fie cu băutura.

Cauze psihologice

Din punct de vedere psihologic, vara este mai ușor să evităm să mâncăm prea mult ca urmare a faptului că apare o oarecare vină conform căreia dacă ne schimbăm aspectul fizic adăugând kilograme în plus este doar vina noastră. Astfel, sentimentul de vinovăție ne asigură un fel de protecție împotriva exagerărilor de acest fel.

De Crăciun însă, apare un fel de mărinimie cu privire la propria persoană care ne șoptește la ureche cam așa, ”dacă nici de sărbători nu mănânci și nu bei, atunci când mai trăiești?!”

O contracarare a aceastei idei ar fi următoarea, ”nu ai vrea să începi noul an cu câteva kilograme în plus, nu, și nici ca de Revelion să fii numit(ă) ”Dolofănțicul/Dolofănțica, sau da?!”

Gândiți-vă un pic, de ce să vă puneți în situația de a vă îngrășa mâncând peste măsură și mai ales, de ce să beți alcool, lucru care vă distruge neuronii, vreți să vă asigurați că deveniți proști?!

Vin colindătorii și poate că și voi vă veți manifesta dorința de a le ura altora Sărbători Fericite și Îmbelșugate colindând pe la case, atunci fie că e vorba de multe prăjiturele și bomboane, o felie de tort în plus, un pahar de șampanie mai mult decât e necesar care vi se oferă, există un secret la tot acest belșug pentru a vă putea bucura de sărbătorile acestea minunate de iarnă și totuși să vă păstrați sănătatea, și anume moderația iar aceasta implică un plan pe care o să-l numim aici ”Masă strâmtorată”. Acest lucru se referă mai degrabă la cantitatea mâncării decât la costul produselor pe care le ingerăm de Crăciun, pentru că degeaba alegem să mâncăm cele mai scumpe mâncăruri  și cele mai lipsite de calorii dacă, cantitatea consumată este una industrială, cu siguranță cântarului nu-i va păsa.

Planul de luptă

N-ar fi în spiritul sărbătorii Crăciunului să refuzați brutal toate mâncărurile pe care inevitabil le aveți la masa de sărbătoare sau la petrecerile la care mergeți pentru a sărbătorii.

Un mod eficient de a lua parte și a vă bucura ”cum se cuvine” totodată de sărbătorile de iarnă și de bunătățile care se servesc la acestea este ca atunci când veți simți că ați mâncat suficient să înlocuiți diversele prăjituri, bomboane, torturi cu o pungă de Bake Rols sau Pizzeti (nu, nu fac reclamă) și să ”ciuguliți” pe parcursul petrecerii sau a mesei iar când vi se vor oferi dulciuri sau diferite mâncăruri să răspundeți cu, ”mulțumesc, mănânc altceva acum, poate mai târziu, mulțumesc oricum”.

O altă strategie este ca atunci când luați o prăjitură de pe un platou, să nu luați doar una pentru că făcând asta cineva ”mai binevoitor” se va sesiza și va spune, ”dar mai ia, ia mai multe, mînâncă, doar o dată în an e Crăciunul” tentându-vă sa luați mai multe, ci să luați trei în loc, pe care să le savurați pe parcursul mai multor ore. De asemenea o altă idee excelentă este să aveți tot timpul lângă voi o prăjitură sau două pe farfurie deoarece nimeni nu va urmări ritmul în care mâncați dar mulți vor fi atenți să aveți ce să mâncați pe parcursul sărbătorii.

O altă strategie poate fi aceea de a cumpăra prăjituri slabe în calorii pe care să le aveți la îndemână pentru a combate dorința unora de a oferi.

Pentru ocazii ca și pentru Crăciun, unde prezența unor cantități generoase de mancare este practic o nevoie psihologică pentru cei mai mulți, a avea o Masă Strâmtorată înseamnă a consuma porții cu atenție alese deoarece contează atât cantitatea cât și calitatea.

Eu știu că sloganul național este ”cea mai bună legumă este o mare friptură de porc” dar țineți seama de faptul că este de asemenea nociv pentru corpul vostru.

Cumpătarea este de dorit în zilele de sărbătoare.

Aveți grijă de corpul vostru deoarece acesta vă reprezintă.

Succes!

Etichete: , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 27 November 2015

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania