Consecințe ale complexului de inferioritate

NIHIL SINE DEO

NEMO ME IMPUNE LACESIT!

Salut!

După cum spuneam ieri, în articolul dedicat amicei prietenei mele, a ne compara cu alte persoane este complet inutil și total nefast.

Ce se întâmplă?

Se pare că, unii dintre noi nu pot trăi decât pe baza aprecierii celor din jurul lor, pentru ei a fi băgați în seamă de ceilalți este egal cu aerul pe care îl respiră.

Acesta este de fapt un complex de inferioritate, dependența asta este nocivă în privința dezvoltării personale a acelora care se pun în această stare de necesitate acută.

Am vorbit atât de mult despre asta încât cuvintele mele au căpătat redundanță.

Nevoia de a fi confirmați de ceilalți îi transformă pe oameni în sclavii acestora. Motivele pot fi multiple, dar lipsa respectului de sine în general, stă la baza dezvoltării complexului de inferioritate. Problemele de natură fizică (ca în cazul despre care vorbeam ieri), sau posibil de orice altă natură în general, pot genera o lipsă a valorii proprii în mintea noastră.

Dacă ar fi să identificăm câteva cauze a acestei deficiențe psihice, aș spune că următoarele s-ar încadra cel mai bine:

– Precum am spus, cele de ordin fizic sunt cele dintâi care pot îngenunchea un om. De exemplu dacă nu ne place cum arătăm, prea grași/prea slabi, suntem scunzi/sânii mici sau avem orice percepție de această natură, putem crede despre noi înșine că suntem mai prejos decât alții.

– Apoi aș spune că starea materială, ne poate face să ne axăm într-o inferioritate față de alte persoane. Spre deosebire de cei din prima categorie, ne determină să ne privim mai abitir în oglinda vecinului din moment ce acestea ne afectează pe toți. Sărăcia sau mai bine spus percepția lipsurilor pentru că, știu din proprie experiență că bogații pot invidia la fel de mult ca cei săraci iar averea nu poate garanta fericirea.

– Pe următorul loc aș pune înfrângerea, exact ca în filme, aceasta este capabilă să doboare pe oricine.

– Apoi orice fel de probleme ne pot face să ne simțim nesemnificativi.

Știți, femeilor le plac cumpărăturile pentru că ele au cel mai adesea acest complex.

Fetelor am o veste pentru voi, cumpărăturile nu ajută decât la accentuarea acestui complex,  nici ciocolata nu ajută mai deloc.

Luați aminte ce trebuie să faceți pentru a vă crea un respect de sine consistent.

– În primul rând și trebuie să subliniez asta, în primul rând învățați în fiecare zi câte ceva, pentru că în felul acesta vă veți crea o părere pozitivă cu privire la voi înșivă. Mintea e singura valoare pe care o puteți extinde la nesfârșit fără posibilitatea de a o pierde, deci educație continuă scrie pe voi.

– Apoi, ca urmare a căpătării unui punct de vedere pozitiv asupra propriei voastre persoane, veți putea evita să priviți ”iarba verde de pe peluza vecinei voastre”, pentru că voi știți mai bine ce este important și aveți deja asta. Continuați să progresați în ritmul vostru și veți avea tot ce vă doriți.

– Faceți lucruri semnificative pentru voi și care au o valoare intrinsecă, pentru că astea sunt cele ce dau sens vieții, voi știți bine că principiile nu se cumpără iar valorile morale nu sunt exponate de muzeu, ele există să aducă valoare adăugată vieții.

Nu vă comparați cu nimeni dragilor pentru că voi vă trăiți viața și nu altcineva, așadar trăiți-vă viața ca și cum sunteți cea mai importantă persoană din lume pentru voi deoarece procedând astfel îi veții aprecia și pe cei din jurul vostru la adevărata lor valoare.

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 27 January 2017

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania