
Este momentul să ne referim un pic la Moș Crăciun. Cine este acest Moș, care pe lângă faptul că este un moș cu niște abilități supranaturale atât de fabuloase încât îi permit să cutreiere într-o singură noapte toate casele de pe acest pământ.
Se știe că acesta vine de undeva de la Polul Nord, ca să vezi, nu era de ajuns că este foarte abil dar mai e și foarte rezistent. Mama mă’sii, ce de kile de noroc în plus au unii!
Dar stați așa, că nu e chiar așa! Cică ăia din Finlanda pretind că hyperMoșu (nu haiper măi, hiper..), deci cum spuneam, ăia zic că nea’ ăsta, cum îl cheamă, Crăciun și-ar face veacu’ la ei. Și ca să vedeți cât de serioși sunt finlandezii în privința asta, aceștia vă invită chiar să îi vizitați atelierul Moșului în cauză, în timpul Crăciunului sau oricând în timpul anului.
Moșul nostru este bine cunoscut ca fiind foarte generos, el cutreierând în noaptea de pomină nu degeaba sau ca să-i spioneze pe unii sau pe alții, ci ca să aducă jucării copiilor.
Se spune că Moșicul nostru are și o nevastă, (”bă’, ori e hoț, ori e hoț!”.
Păi o nevastă mă’, cui îi spune el?!).
Bre’, nu știu, una sau mai multe, ce e clar e că acu’, moșu vitezist are o singură nevastă, probabil și ea supranaturală, pe nume Doamna Crăciun.
Ca să vă faceți o imagine despre moșicu’ în cauză îl citez aici pe Clement Clarke Moore, care cică l-a și văzut, fapt pentru care a și scris o poezie despre acesta (Twas the night before Christmas-Era noaptea dinaintea Crăciunului; 1822) și care l-a descris cam așa:
Moș Crăciun era un om vesel care zbura într-o sanie trasă de reni din casă în casă și aștepta să meargă copii la culcare după care cobora pe coșurile caselor și le lăsa cadouri acestora.
Se spune că urmând cursul poemului lui Moore, revista Harper, câteva zeci de ani mai târziu a publicat între anii 1863 și 1886 o serie de desene de Thomas Nast în care l-a înfățișat pe Moș ca având un abdomen proeminent și barba lungă și albă, purta o costumație roșie cu blană albă. Moșul purta de asemenea un sac plin cu jucării pentru fete și băieți pe umăr. În desenele lui Nast se mai arăta și că Moșul citea scrisori de la copii în timp ce lucra în atelierul lui alături de elfii și binențeles de Doamna Crăciun. Desenele lui Nast ne mai relevă și că Moșul conștiincios își verifica permanent lista pentru a se asigura că are suficiente jucării.
Frumos, nimic de reproșat, imaginația copiilor trebuie hrănită permanent pentru că altfel sufletul lor sensibil va fi schingiuit de realitate.
În realitate, tradiția Crăciunului a fost exportată din Europa în America de către coloniștii olandezi care s-au așezat pe locul New York-ului de astăzi, la timpul acela numit Noul Amsterdam.
Europa da, Moș Crăciun este adesea asociat cu Sfântul Nicolae, care a fost un personaj istoric și a trăit undeva pe teritoriul Turciei de azi în orașul Mira. Astfel legenda Sfântului Nicolae (Sinterklaas pentru olandezi;Santa Claus pentru americani), care se spune că ar fi fost foarte generos și bun, ceea ce a dat naștere la legende precum înfăptuirea multor minuni pe care acesta le-a înfăptuit pentru cei săraci și sărmani. Printre aceste legende se numără și aceea că Sfântul Nicolae ar fi salvat trei surori de tatăl lor care vroia să le vândă ca sclave.
După câte spune legenda, se pare că Moș Crăciun (legendă și el) le-ar fi dăruit fetelor zestre astfel încât acestea să se poată căsători. În felul acesta s-a ajuns ca sute de oameni să I se dedice și de aici mii de biserici ulterior.
Mai apoi ca urmare a perioadei reformiste, practica și închinarea la Sfântul Nicolae a dispărut în Europa protestantă cu excepția Olandei unde legenda Sfântului Nicolae a continuat urmând ca mai apoi să se schimbe în Sinter Klaas.
În felul acesta a fost posibil să avem astăzi parte de faimosul Santa Claus născut în New York unde acesta a prins viață ca Sinter Klaas pe care coloniștii olandezi l-au adus din Europa. În timp legenda sfântului Sinter Klaas bun și generos s-a împletit cu o poveste nordică despre un magician care pedepsea copii răi și-i recompensa pe cei buni pentru a se naște acest Santa Claus, pe care noi românii îl cunoaștem ca Moș Crăciun sau Moș Gerilă.
Îmbrăcămintea moșului de culoare roșu cu alb vine direct de la Sfântul Nicolae care în realitate a fost episcop și ale cărui veșminte erau predominant în culorile roșu și alb.
Acum, indiferent de apartenența religioasă și chiar fără să țineți seamă dacă credeți sau nu în Moș Crăciun este o idee bună să îl sărbătoriți pentru că acesta aduce bucurie iar bucuria lui e una vindecătoare pentru că e copilărească.
Succes!
Spune-mi ce crezi...