
Salut!
Cum regăsim echilibrul emoțional?
Emoțiile ne comandă în 95% din cazuri. Ok, suntem ființe emoționale, ce e nou?
Abordarea!
Sunt un tip rațional, în peste 50%+1 din situații, nu sunt lipsit de sentimente, mda..
Spre deosebire de românul sadea, care își bazează cea mai mare parte din decizii, pe emoțiile pe care le simte, făcând în felul acesta abuz de propriile simțiri, eu, încerc să îmi protejez emoțiile și să mă manifest cât mai puțin din punct de vedere emoțional, în toate situațiile.
Dar, revenind la exemplul nostru de mai sus, ”românul sadea”, aș putea spune, fără să mă înșel că, acesta, pune accent în special pe emoțiile lui negative sau, mai bine spus, pe ceea ce percepe el ca fiind negativ. Cu alte cuvinte, românului îi place să își exprime supărarea.
Din punctul meu de vedere, ”românașul nostru”, nu-și face bine sieși printr-un astfel de comportament.
Gândurile și emoțiile negative crează acțiuni negative care, mai departe, duc la situații negative.
Ce e de făcut?
Să presupunem că vă preocupă un gând sau o problemă care nu vă dă pace și vă deteermină să aveți ”nopți albe”.
Puteți face ce fac eu.
Ceea ce fac eu e să găsesc un loc (în cazul meu e mai mult o poziție dar mai departe e și un loc imaginar), confortabil, în care să îmi las imaginația să mă ducă într-un loc unde eu mă simt bine (eu mă transport într-un palat plin cu, cărți).
Acolo, las toate dorințele mele să devină realitate. Chiar și doar câteva minute în acest loc imaginar, mă ajută să regăsesc claritatea asupra lucrurilor. Aici, mă las în voia visării și de obicei stau pe un fotoliu și citesc (îmi citesc propriile gânduri). Cărțile sunt pline cu gândurile mele, analizez aceste gânduri, scriu altele noi sau le rescriu pe cele vechi sub o altă formă. În felul acesta, clarific ceea ce mă deranjează, ceea ce am de făcut și când, scăpând așadar de frământarea generată de problemă.
Pentru cunoscători, ”Palatul Gândurilor” este o formă a exercițiului de memorie ”Palatul Memoriei” cu specificul faptului că e un loc dedicat atât stocării de informații dar, care permite stocarea și modificarea gândurilor care sunt prin natura lor volatile, asta însemnând că pot fi modificate.
Acest gen de exercițiu vă poate ajuta să evitați gândurile negative și implicit să vă transformațiți emoțiile în emoții pozitive. Sigur, exercițiul poate fi modificat în așa fel încât să vă permită simpla evitare a gândurilor negative și a emoțiilor pe care acestea le implică.
De exemplu, refugiul (Palatul vostru în care vă simiți în siguranță) vostru poate fi reprezentat de un animal pe care îl mângâiați și cu care vă jucați, care vă alungă gândurile negtive și vă dă un impuls de pozitivitate ajutându-vă să scăpați de teroristul reprezentat de emoțiile negative care vă fac rău. Sau puteți pur și simplu să citiți o carte care de asemenea, vă distrage atenția.
Sigur, acest simplu exercițiu nu vă rezolvă situația de fond dar cel puțin vă ajută să gâsiți un pic de liniște și pace în gânduri și în ceea ce simțiți.
Este deci, o bună idee să încercați acest exercițiu oridecâte ori începeți să vă simțiți inconfortabil din cauza emoțiilor sau a gândurilor negative.
Succes!
Spune-mi ce crezi...