Mă tot gândesc la tinerii din ziua de azi și la generaţia mea în special. Mă gândesc la generaţia mea (30-40 ani), din punct de vedere al faptului că aceștia au trăit și în comunism un pic. Ideea de bază a comunismului este că toţi trebuie să fim la fel, să câștigăm la fel, să mâncăm la fel, să ne purtăm la fel etc.
Ideea e că odată intraţi în capitalism am dat nas în nas cu „cei bogaţi și frumoși” și nu am știut să ne comportăm.
Ca atare, cei cu posibilităţi de a face bani au dorit să îi imite pe aceștia și au început deja să fure neînţelegând că bogaţii occidentului (cei mai mulţi dintre ei) au adunat averi de-a lungul generaţiilor, aşa se face că majoritatea bogătașilor României sunt în ziua de azi doar niște parveniţi.
Există o cultură a banului care lipsește în totalitate românilor iar asta denotă o diferenţă clară de mentalitate faţă de occidentali.
Mentalități
În ciuda faptului că există multe diferenţe evidente între cei din vest și noi, cea mai evidentă mi se pare aceasta.
Mentalitatea face ca viziunea românilor bogați asupra banilor să fie foarte diferită de cea a vesticilor bogați. În pofida opiniei populare cu privire la străini, să știți că și în Franța, Spania, Regatul Unit, Germania și chiar și în Statele Unite există oameni săraci.
Este o idee cu totul greșită aceea că dacă ai bani și ești bogat trebuie să și epatezi, modul de viețuire al occidentalilor bogați în genere este unul confortabil dar nu în totalitate extravagant. Aceștia au stiluri de viață care au legătură directă cu modul în care și-au câștigat aceste privilegii, de cele mai multe ori prin munci grele și dificultăți. De aceea, vesticii pun preț mai mult pe valori ca fericirea familiei și implicit a lor, pe obârșia lor și pe modul în care se dezvoltă pe plan personal și profesional decât pe lucrurile materiale. Desigur, și ei se bucură de lux ca tot omul dar nu fac din asta un scop în viață. Averea pare să însemne pentru aceștia cu totul altceva decât pentru noi românii, o realizare financiară nu este suficientă, satisfacția lor personală de cele mai multe ori constă în lucrurile extramateriale.
Lucrând cu occidentalii
Din punct de vedere profesional, am avut privilegiul de a colabora cu câțiva străinezi dintr-aceștia, mai cu seamă la proiectele mele web și vă pot mărturisi că seriozitatea este ceea ce îi definește în general pe vestici. La ei nu merge cu jumătăți de măsură, se pare că sloganul nostru național ”Las-o măh, că merge și așa” nu a ajuns și la ei și cu cât par mai greu de rezolvat problemele cu atât aceștia par mai interesați și determinați să le rezolve.
Diferența de bogăție dintre România și restul lumii (chiar și a celei din est) se pare că este dată de percepția cu privire la aceasta. De aceea dragilor, dacă vă aflați într-o paradigmă greșită cu privire la ce înseamnă bogăție, faceți un efort și schimbați-vă mentalitatea deoarece este cu totul spre binele vostru și chiar al României. Evitați să adoptați atitudini și mentalități specifice parveniților și munciți pentru ceea ce doriți să deveniți. Procedând astfel satisfacția voastră va fi cu atât mai mare când vă veți fi dus la îndeplinire dorințele.
Succes!
PS – Sigur că am exagerat un pic viziunea mea cu privire la diferența dintre români și în general restul lumii civilizate dar am făcut asta ca esențialul să fie cât mai clar celor care tind să creadă că bogăția e totul.
Spune-mi ce crezi...