Salut!
Am vorbit ieri despre competențe și abilități care, ele însele reprezintă echipamentul cu, care ne putem realiza țelurile și despre necesitatea unei educații adecvate.
Astăzi vom continua în același sens.
Educația este baza pe care ar trebui să ne construim viața. Cum ne poate ajuta însă, educația să ne atingem visurile?
Păi, să presupunem că aveți 35 de ani și cu ajutor extern, v-ați stabilit o serie de obiective dar, nu aveți educația necesară pentru a înțelege ce înseamnă îndeplinirea acestor obiective pentru voi, nu aveți un țel, un scop final, o motivație reală. Așa se face că educația stă la baza determinării scopului nostru în viață și fără educație nu putem avea un scop real decât în limita impusă de lipsa acesteia..
Care sunt însă, principalele obiective de atins în viață:
- Finalizarea învățământului primar
- Finalizarea liceului
De obicei, cei mai mulți se opreau aici, mai ales cei din zonele rurale, după care treceau direct la principalul lor scop în viață, abordarea unui loc de muncă stabil, căsătoria și procreerea.
- Finalizarea unui studiu de nivel superior și
- Stabilirea și dezvoltarea unei cariere
- Căsătorie și întemeierea unei familii
Până nu demult, aici se termina parcursul românului de rând în legătură cu stabilirea unor idealuri și urmărirea acestora, de la oraș în principal.
De ce?
Nici una dintre aceste două categorii nu își stabilea țeluri dincolo de educația primită în familie. Nu mai departe de ieri, am abordat pe una din rețelele sociale pe care le frecventez, un subiect care a demonstrat, una din dramaticele consecințe ale unei educații improprii, în primii ani de viață.
Vasăzică, ce spun eu?
Eu spun că, în lipsa unei educații familiale solide sau a unei motivații reale, motivație care să detoneze cu totul paradigma și să creeze un nou țel și un drum cu specificații exacte în viață, educația școlară până și la un nivel superior, ne poate ajuta foarte puțin.
În consecința concluziei de mai sus, este oare afirmația mea de mai sus ”educația e baza”, fundamental greșită?
Nu, nicicum! Eu spun doar că părinții, le-ar face un bine copiilor lor evitând să le transfere concepte de viață care i-au ținut pe ei prizonieri în nevoi, lipsuri și sărăcie de toate felurile, concepte care sunt moștenite.
Dincolo de această bază inestimabil de prețioasă pe care o putem primi încă din sânul familiei, există o metodă specifică, care ne poate ajuta să ne rupem de metehnele trecutului.
Ce este această metodă și cum putem beneficia de efectele ei?
Stabilirea de obiective
Până acum, pentru majoritatea oamenilor, trecerea prin etapele menționate mai sus se făcea oarecum automat, oamenii fiind conduși de mentalitatea căpătată acasă.
Ce e nou?
Informarea în masă, multitudinea de posibilități de informare ne conferă opțiuni multiple în ceea ce privește formarea unei educații și a unei mentalități care să ne conducă către împlinirea idealurilor personale.
Cum facem asta?
Stabilirea de obiective
În primul rând întrebați-vă:
ce anume doresc?
cum aș vrea să îmi petrec viața, peste cinci ani?
întrebați-vă:
de ce anume am nevoie să mă simt împlinit?
Apoi, următoarea întrebare pe care ar trebui să v-o puneți este:
Cum pot obține ceea ce vreau?
După cum spuneam, în articolul anterior, determinarea joacă un rol fundamental în atingerea obiectivelor iar aceasta se primește în familie sau prin intermediul unui impact dramatic capabil să vă schimbe paradigma sub care ați crescut și care v-a influențat.
În ziua de azi, dispuneți de toate informațiile necesare pentru a reuși în tot ceea ce vă propuneți, așadar, îndrăzniți..
Succes!
Spune-mi ce crezi...