Ați pierdut locul de muncă? Nu-i bai, mergeți mai departe

p_040

 

Am vizionat aseară emisiunea Irinei Petraru de la orele 19:00, emisiune unde invitat era un personaj despre care, sincer, eu nu am auzit, dar despre care ea spune că este unul dintre specialiștii în resurse umane ai momentului (I seriously doubt it!, omul pricepea prea puțin din ce se întâmplă în domeniu..). În fine, în timp ce vizionam emisiunea mă gândeam că trebuie să fie extrem de dificil să ai un job și să ști că te afli sub pecetea faptului de a-l pierde.

Ceea ce mi-a plăcut printre cele spuse de specialistul nostru este că românului îi place să-i facă alții munca și pe lângă foloase, dacă e posibil, să capete el toate laudele. Ca să fiu mai specific, ceea ce spunea de fapt omul respectiv era că majoritatea celor ce spun că sunt în căutare de loc de muncă de fapt nu depun suficiente eforturi în acest sens.

Un loc de muncă nou

Nesiguranța păstrării locului de muncă vă poate destabiliza, e cert, dar cu siguranță fiecare dintre noi poate face față unui astfel de eveniment.

Din punct de vedere psihologic, este absolut necesar să încercăm să evităm stările de depresie și să găsim o cale de ieșire din situația asta dificilă. Nivelul de motivație joacă un rol important în acest proces.

Din punctul meu de vedere aveți două căi de a o scoate la capăt.

1. Căutați de lucru în domeniul în care ați activat până în acest moment, lucru care ar putea dura destul de mult și care va presupune să depuneți eforturi consistente, deoarece după cum spuneam într-un articol trecut, a căuta un job este o muncă de cel puțin 8 ore pe zi și precum spunea specialistul nostru în resurse umane va trebui să trimiteți nu zeci ci sute de C.V.-uri până veți găsi un loc de muncă, care binențeles, să vă satisfacă cerințele.

2. Fie încercați să vă specializați într-un alt domeniu.

Desigur, tot din punctul meu de vedere există și o a trei-a opțiune, aceasta presupune inițierea unei afaceri proprii, dar hei, dacă doriți să rămâneți angajați și să faceți carieră care exclude afacerile pe cont propriu, cele două variante sunt singurele valabile.

Îmi place domeniul meu de activitate și vreau o carieră

Ehi da, iată o declarație fermă!

Cea mai la îndemână modalitate de a continua în același domeniu în care ați activat până la momentul pierderii locului de muncă este să apelați la concurență.

Datorită experienței voastre în domeniu și a recunoașterii acestei experiențe de către ceilalți, mai ales de către cei care până atunci v-au fost concurență, ați putea merge direăct la factorii de decizie în privința angajării voastre și să evitați eventuale protocale și întârzieri.

Experiența voastră profesională vă recomandă.

În momentul în care vă aflați față în față cu potențialul viitor ”șef”, este bine să îi detaliați acestuia amănuntele referitoare la educația voastră, vorbiți-i despre trăsăturile voastre de caracter dezvoltate în timp care și care vă ajută să creșteți profesional și să fiți în felul acesta utili locului de muncă în sarcina căruia vă angajați, povestiți experiența căpătată la locul (locurile) de muncă anterior și amintiți-vă că orcărui recrutor îi place să audă despre astfel de lucruri, de aceea C.V.-urile bine scrise atât stilistic cât și din punct de vedere al conținutului sunt atât de eficiente.

Asigurați-vă însă că în timpul interviului îl informați pe angajator cu privire la voi doar în legătură cu lucrurile despre care este necesar ca acesta să știe, orice alte informații, cum ar fi informații personale, status familial și mai ales eșecuri din trecutul vostru profesional v-ar putea scade valoarea pe piața locurilor de muncă. Da, este o idee greșită să vă deschideți cu totul, fiți siguri că vindeți doar calitățile, defectele nu se vând, acestea se corectează doar în timp iar angajatorii nu prea au timp să vă pregătească.

Anumite studii făcute în străinătate relevă că cei care își schimbă locul de muncă au șanse mai mari să promoveze într-un post mai bun la o altă companie decât cei care lucrează la compania respectivă dar candidează pentru același post. Alte studii arată că angajații firmelor mici urcă mai repede pe scara profesională decât angajații unor companii mai mari. De aceea, dacă rutina sau  stresul așteptării unei poziții mai bune în compania la care lucrați vă produc probleme de orice fel, este o idee bună să căutați un loc mai bun la o firmă mai mică în același domeniu în vederea unei stabilizări și a unei promovări mai rapide.

Dacă sunteți cu adevărat disperați după un loc de muncă, care să vă producă venituri, puteți de asemenea căuta un job part-time sau în calitate de liber profesionist. Această ultimă soluție este benefică din mai multe puncte de vedere, nu vă consumă tot timpul, veți fi liberi să alegeți voi înșivă proiectele la care să lucrați, în unele cazuri vă alegeți singuri timpul de lucru, plus de asta în timpul liber veți putea căuta un loc de muncă mai bun iar stresul este cu siguranță mai mic. Nu vă aruncați însă la remunerații exagerate deoarece veniturile nu vor veni constant și vor depinde în totalitate de productivitatea și de capacitatea voastră de muncă, un alt punct în minus este că din această poziție vă va fi mai greu să evoluați către un job mai bun.

Apoi există opțiunea pornirii unei afaceri. Aceasta este și opțiunea mea favorită iar în cadrul acestui blog veți găsi un ajutor solid în susținerea acesteia.

Indiferent ce se întâmplă din punct de vedere profesional, nu vă lăsați doborâți deoarece pierderea unui loc de muncă nu e un capăt de drum, e doar un nou început, sau cine știe.. o continuare..

Succes!

Etichete: , , , Filled Under: Dezvoltare personală Posted on: 9 February 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania