Salut!
Am vorbit și ieri, un pic despre frică și am dat o soluție pentru înfrângerea acesteia dar, cum ne raportăm la anxietate și mai cu seamă, cum o recunoaștem?
Ok, am cunoștințe apropiate care se panichează în legătură cu orice și intră într-un soi de îngrijorare absurdă, exagerată și deloc sănătoasă. Comportamentul acestora este acela de a avansa și persista în gânduri cel mai adesea negative, există și influențe de tip fantezist în mintea acestora dar se întâmplă rar și presupune multă exuberanță din partea lor.
Definiție:
Anxietatea este un sentiment de îngrijorare, nervozitate și neliniște care pune stăpânire asupra unei persoane afectându-i viața de zi cu zi.
Tulburări de anxietate de tip social
Există mai multe tipuri de anxietate, printre acestea numărându-se tulburările de anxietate socială și tulburările de panică. Mă refer la acestea două deoarece sunt și cele mai frecvente și pentru că am o experiență personală cu acestea.
Putem caracteriza anxietatea de tip social ca fiind acea teamă de a nu fi judecat de oameni, de a nu fi ridiculizați. Este interesant faptul că am mai vorbit despre teama de a nu fi judecat în mod eronat. Astfel se face că persoanelor care suferă de acest tip de tulburare, le este foarte greu să intre în conversații cu alte persoane mergând până acolo încât acestora le este greu până și să se afișeze în fața altora.
Acest lucru se întâmplă deoarece aceste persoane se simt ca și când ar fi urmărite în permanență de cei în compania cărora se află și că aceștia le judecă. Așa se face că nu de puține ori vom observa la aceste persoane dificultăți în exprimare, tremur, amețeală sau chiar îmbujorare.
Tulburări de panică și simptome
Acestea sunt probabil cele mai îngrijorătoare efecte ale anxietății. Manifestarea acestor tulburări de panică sunt următoarele:
Sentimente de teamă și slăbiciune cu manifestări la nivel fizic constând în transpirație accelerată, sufocare, palpitații, dureri în piept, persoanele în cauză simțind că le sare inima din piept. Pielea li se răcește rapid și transpirația devine lipicioasă în timp ce se instalează un tremur în tot corpul lor. De asemenea, acestea încep să experimenteze probleme de gândire și să respire tot mai greu. Persoanele aflate în această situație se pot simți închise în propia lor minte și de aceea vor căuta să se închidă în ele însele, vor căuta adesea locuri întunecate în care să se ascundă.
Ce se întâmplă?
Oamenii de știință spun că, corpul uman este învățat în așa fel încât să reacționeze într-un anumit fel atunci când se află în situații dificile care presupun stress mare. Se întâmplă ca, creierul să joace un rol important în rezolvarea situațiilor de stres dar uneori înăuntrul acestuia au loc procese chimice dezechilibrate, ceea ce provoacă senzația că ceva nu este în regulă, motiv pentru care corpul nu știe cum să reacționeze.
Cauze și metode de tratare
Desigur, oamenii de știință nu au o concluzie definitivă asupra cauzelor exacte ale anxietății dar pot spune cu certitudine că printre acestea se află procesele de la nivelul creierului și stresul.
Tratamentul tulburărilor de anxietate depind în mare măsură de tipul de tulburare pe care persoana o resimte.
Psihoterapia este o formă de îndrumare în rezolvarea problemelor emoționale ca răspuns la o afecțiune de tip mental. Astfel un psihoterapeut vă va ajuta să vă înțelegeți și să vă gestionați tulburarea.
Tot din această categorie face parte și terapia cognitiv-comportamentală, ceea ce înseamnă că un terapeut vă va ajuta să înțelegeți și să recunoașteți tiparele comportamentale care duc la sentimente tulburătoare reușind în felul acesta să le evitați.
Terapia medicamentoasă, în acest tip de terapie sunt folosite medicamente menite să micșoreze simptomele tulburărilor.
Este important să avem grijă de sănătatea noastră, atât fizică cât și psihică.
Succes!
Spune-mi ce crezi...