Salut!
Astăzi vom vorbi despre antreprenor, deoarece, el este responsabil de bunul mers al afacerii sale.
Să ne gândim un pic..
Ce este un antreprenor?
Antreprenor este acela care se avântă în împlinirea unei idei, prin modelarea acesteia într-un bun pentru comunitate. Antreprenorul, după cum am spus, este acela care își asumă riscurile și responsabilitatea introducerii unui produs sau serviciu nou pe o piață nouă sau existentă pentru ca acesta să poată fi utilizat în beneficiul comunității în schimbul unui profit financiar.
Cum devin oamenii antreprenori?
Păi, cum am spus mai sus, ideea este cea care dă viață oricărei afaceri. Șlefuirea ideei în sine și analizarea acesteia are loc, cum spuneam într-un articol trecut, printr-un studiu de fezabilitate. Studiul este făcut prin metoda SWOT, despre care de asemenea am mai vorbit.
SWOT este acronimul englezesc de la puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări.
Semnificația acestui cuvânt merge dincolo de traducerea acestor cuvinte în parte, după cum urmează:
Puncte tari
Analizarea avantajelor ideii de afaceri este esențială pentru succesul acesteia. Puneți întrebări ca acestea pentru a afla punctele tari de care puteți profita în privința ideei voastre:
Care este atuul/atuurile acesteia asupra concurenței?
Ce anume aduce aceasta nou pe piață?
În ce fel influențează aceasta piața și viața oamenilor.
Cât de vandabilă este?
Analizarea punctelor tari vă poate dezvălui modurile în care puteți profita la maxim de ideea voastră de afaceri.
Puncte slabe
Acestea se analizează, desigur, în același timp cu punctele tari. Punctele slabe, adeseori, pot fi transformate în puncte tari însă, în cazurile în care acest lucru nu este posibil, se recomandă o contrabalansare a punctelor slabe cu punctele tari.
Aici, căutați moduri în care să transformați aceste imperfecțiuni pe care ideea voastră de afaceri le are în lucruri care pot fi compensate prin prezența punctelor tari. În felul ăsta vă veți crește încrederea în propria persoană dar veți ști și cum puteți planifica mai bine pentru ca aceste puncte slabă să afecteze cât mai puțin negativ succesul afacerii voastre.
Notă:
Punctele tari și punctele slabe reflectă în mare măsură factorii de influențabilitate interni ai antreprenorului (vă amintiți când am vorbit despre asta).
Oportunități
Oportunitățile fac referire la modul în care piața reacționează cu privire la produsul sau serviciul vostru iar aici includem și atitudinea publicului țintă dar și modul în care produsele sau serviciile concurenței reacționează în fața produsului sau serviciului vostru, includem de asemenea orice nevoie pe care o identificați în piață, lucruri care vă pot ajuta să reușiți.
Prin identificarea oportunităților veți afla cât de bine este să începeți o afacere.
Amenințările
Acestea se referă la lucrurile rele care se pot întâmpla afacerii voastre odată ce puneți în practică ideea voastră de afaceri. De cele mai multe ori, amenințările vin sub formă de taxe, legi făcute prost, situația politică sau economică, lucruri care pot influența în mod negativ afacerea. Analizând aceste amenințări, vă puteți pregăti, din timp, pentru a veni în întâmpinarea acestora în eventualitatea în care lucrurile nu merg chiar conform planurilor voastre.
Așadar, un antreprenor apare atunci când ideea lui de afaceri prinde viață, este atât de simplu. Rețineți însă, ideea și modul de aplicare a acesteia nu este totul, este imperios necesar să vă asumați răspunderea pentru fiecare decizie pe care o luați.
Succes!
Spune-mi ce crezi...