Am definit deja câteva din caracteristicile unui antreprenor în cadrul acestui blog dar, care este de fapt diferența dintre a fi antreprenor și a fi liber profesionist sau pe cont propriu?
Adesea acestea două sunt puse pe picior de egalitate în mod injust față de ceea ce înseamnă să fii antreprenor.
Ca să punem o linie de demarcare între a fi antreprenor și a fi pe cont propriu liber profesionist putem spune că până la urmă toți suntem liber profesioniști aceștia destingându-se prin abilități manageriale de bază doar însă puțini suntem și antreprenori.
Antreprenoriatul este adesea caracterizat de inovare, de investiții de multe ori semnificative și de strategii care pun accentul pe dezvoltare. De cele mai multe ori antreprenorii sunt foarte diferiți față de manageri, manageri care utilizează în general resursele existente pentru a face afacerea să funcționeze bine. Aceste două roluri nu sunt incopatibile nu, însă antreprenorii sunt cunoscuți în genere ca neavând răbdarea de a fi buni manageri.
Mentalitate de antreprenor
De multe ori în viață se întâmplă ca viitorii antreprenori să copie atitudinile părinților în ceea ce privește antreprenoriatul. Astfel se întmplă ca antreprenorii părinți să transmită mai departe copiilor lor dorința de a le călca pe urme și a devenii ei înșiși antreprenori.
În acest mod mentalitatea de antreprenor se formează (nu întotdeauna însă) în copilărie și adesea aceștia sunt aceia dintre oamenii de afaceri care reușesc.
Antreprenorii în general trec prin experiențe manageriale pe care și le asumă, aceștia au aproape întotdeauna o educație de afaceri, ei dețin cunoștințe de afaceri specifice și de interes cât și o voință de a căpăta abilitățile necesare dar care le lipsesc.
Angajamentul de a acumula o anume experiență sau abilitate reprezintă un indicator pozitiv în ceea ce privește succesul.
Caracteristici speciale ale antreprenorilor
Pe plan personal antreprenorii au spirit de conducători, sunt hotărâți și competitivi. Stilul personal adesea îi definește ca având voință și autodisciplină, se simt confortabil cu privire la procesele de planificare și cu lucrul în echipă.
Puteți spune că vă încadrați în mod obiectiv în aceste caracteristici?
Autorul ”Inovație și Antreprenoriat” Peter F. Drucker spune că de fapt oricine indiferent de organizație poate învăța să fie antreprenor. Ok, diferența survine atunci când vine vorba de performanță pentru că este o imensă diferență în a învăța să fiți antreprenori și a reuși ca antreprenori. Așadar dacă aveți o diplomă în antreprenoriat acest lucru nu vă face în mod necesar antreprenori.
Dar ca să revenim la afirmația mea de la începutul acestui articol ”toți suntem liber profesioniști”.
Aflarea unei oportunități funcționează de cele mai multe ori ca un declanșator în determinarea oamenilor de a deveni antreprenori pe lângă motivele pe care le cunoaștem deja și despre care am mai vorbit precum:
- Libertate de la un job ce vă ține captivi
- Ideea de a vă fi propriul șef
- Timp, a face ceea ce vreți când și cum doriți
- Agasarea la locul actual loc de muncă
- Dorințe de orin finnciar etc.
După cum vedem în actuala stare a economiei românești tendința este spre disponibilizarea personalului chiar și în firmele de succes.
Chiar și atunci când suntem deja angajați la un loc de muncă acționăm în primul rând ca, manageri ai propriei noastre cariere și astfel apare presiunea unei specializări pentru a deveni astfel mai ușor de recunoscut. De aceea se pune întrebarea următoare:
Cât de vandabili sunteți din punctul de vedere al abilităților proprii?
De cele mai multe ori calea pregătirii către o carieră antreprenorială este specializarea pe un anume domeniu și pornirea unei afaceri în acel domeniu.
Asta se naște din pasiune și de aceea repet ceea ce am spus de nenumărate ori și anume:
– Începeți afaceri în domenii care vă pasionează!
Succes!
Spune-mi ce crezi...