Alte forme de organizare juridică a unei afaceri

p_012

Salut!

În articolul anterior v-am prezentat două dintre cele mai populare forme de organizare juridică a unei afaceri. Astăzi, vom vorbi despre altele.

Am vorbit despre PFA (Persoană Fizică Autorizată), această formă de organizare juridică a unei firme este diferită de cea a unui SRL. Astfel, pe lângă diferențele în ceea ce privește domeniile pe care le putem ataca, ca PFA-uri, putem menționa, în mod evident, și altele. Pe locul doi (din punctul meu de vedere) în privința diferențelor dintre acestea se află, costurile de înființare și de operare a afacerii favorabile PFA-ului.

La dezavantaje în ceea ce privește PFA-ul, pe lângă faptul că nu puteți activa în orice domeniu sub această formă de organizare juridică a afacerii, aș mai putea trece faptul că, chiar dacă nu realizați venituri timp de un an, va trebui să plătiți oricum contribuțiile la sănătate.  La avantaje aș mai putea adăuga și faptul că, contabilitatea se ține în partidă simplă.

Alte forme de organizare juridică a afacerilor

Tipuri de Societăți

SNC (Societate în Nume Colectiv)

Acest tip de societate se constituie prin asocierea, pe bază de încredere, de către două sau mai multe persoane. În sensul acesta persoanele în cauză pun în comun bunuri în vederea desfășurării unei activitați comerciale. Acstea ulterior vor  împărţiri atât beneficiile cât şi obligațiile răspunzând în mod nelimitat şi solidar pentru acestea.

SCS (Societate în Comandită Simplă)

O astfel de societate este constituită de către una sau mai multe persoane. Constituanții acesteia sunt numiți comanditați. Aceștia se ocupă de conducerea societății și răspund în mod solidar și nelimitat cu una sau mai multe persoane numite comanditanți dar care nu iau parte la conducerea societății și care răspund doar limitat pentru obligațiile acesteia.

SCA (Societate în Comandită pe Acțiuni)

Societatea în Comandită pe Acțiuni este acel tip de organizare juridică a afacerilor în care, capitalul social este sub formă de acțiuni și unde obligațiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social și cu răspunderea solidară și nelimitată a comanditaților, aceștia fiind obligați doar la plata acțiunilor pe care le dețin în cadrul societății.

SA (Societate pe acţiuni)

Societatea pe Acțiuni prinde viață ca urmare a asocierii mai multor persoane , care se numesc acţionari și care contribuie la formarea capitalului social prin cote de participare de valoare egală, reprezentate prin titluri de credit circulabile, numite acţiuni, pentru a împărţiri de beneficii, şi care răspund pentru obligaţiile sociale, în limita aportului lor la acţiuni.

Tipuri de Întreprinderi Economice

II (Intreprindere Individuală)

Este un tip de entitate economică fără personalitate juridică. Aceasta este organizată de o persoană fizică care în folosul acesteia poate angaja persoane cu contract de muncă.

IF (Intreprindere Familială)

Aceasta este și ea tot o entitate economică fără personalitate juridică, care este organizată de către o persoană și familia sa printr-un acord scris. Intreprinderea Familială constituie un patrimoniu de afectațiune, cum este consemnat în OUG 44/2008, lucru care reprezintă totalitatea bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, afectate scopului exercitării unei activităţi economice, constituite ca o fracţiune distinctă a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, separată de gajul general al creditorilor personali ai acestora alin. 2, litera j.

După cum puteți observa există câteva forme de organizare juridică a unei afaceri foarte interesante iar acest lucru sporește șansele ca voi să găsiți o formă juridică, care să vă convină mai mult.

Ca atare..

Succes!

Etichete: , , Filled Under: Începeți o afacere Posted on: 23 August 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Responsabilitate

Acest Blog este proprietatea thaDomeron Projects SRL şi este utilizat de Alex Popa doar, ca un website Personal. Toate articolele sunt opiniile proprii ale autorului (Alex Popa) iar thaDomeron Projects SRL nu raspunde pentru acestea..

Detalii de Contact

  • thaDomeron Projects SRL
  • Strada Pictor Nicolae Grigorescu
  • Giurgiu, Numar 75
  • Giurgiu - Romania