Ați auzit de proverbul ”în dragoste și în război totul e permis”?
Well, în afaceri e aproape ca în război, este dacă vreți, un câmp de luptă unde armele pot fi letale dar nu neapărat atroce, adică armele sunt permise în limita legii.
Ok, asta înseamnă că nu totul e permis, sau da?!
Interesant!
Și totuși, cei mai mulți dintre oamenii de afaceri ar face orice pentru a atinge scopul afacerii lor și anume acela de a face profit. În articolul precedent am vorbit despre corectitudine și am scos în evidență unele dintre cele mai importante trăsături ale unui lider. În acest articol vom continua periplul nostru în jurul subiectului nostru central care este de câteva articole încoace ”Etica în afaceri și în viață”, dar, cu referire la etică, știți că acest cuvânt își are rădăcinile în greaca veche, ēthikē însemnând ”știința moralei” dar derivă tot dintr-un cuvânt grecesc înrudit cu acesta ēthos care înseamnă caracter?
Interesant cuvânt, cu o semnificație atât de profundă și cuprinzătoare.
Întrebarea mea reformulată, ”mai există morală în afaceri?”.
Conduita în afaceri ca și în viață, în ziua de azi se află în mare dificultate, este o raritate, oamenii chiar cred că totul e permis.
Da, în afaceri trebuie să facem profituri dar acestea nu este necesar să fie sub formă financiară. Se mai spune că ”banii sunt ochii Dracului” și că ”cel ce urmărește doar banii își va pierde sufletul”. Interesant!
Ce înseamnă etica în afaceri?
Tot în articolul precedent v-am dat soluția pentru a deveni oameni buni, ”educația”. În afaceri este necesar să conștientizăm faptul că în calitate de ființe umane nu putem trăi doar fizic, din punct de vedere psihologic avem nevoie de pace lăuntrică, Biblia spune ”Omul nu va trăi doar cu pâine ci și cu fiecare cuvânt care iese din gura Lui Dumnezeu”, omul trăiește spiritual de asemenea iar asta înseamnă comportament etic.
Definiția din Wikipedia spune că etica, ca disciplină caută să răspundă următoarelor întrebări:
– Care este cel mai bun mod de conviețuire umană?
și..
– Ce e bine să facă oamenii în situații anume?
Ca o parafrază subsumată personal aș spune că etica definește ce este bine pentru indivizi și societate și stabilește natura datoriilor și obligațiilor pe care aceștia și le datorează unul altuia iar în afaceri asta înseamnă că ”bunul comun este mai important decât bunul personal”.
Ce înseamnă să fii etic în afaceri mai exact?
Păi, să spunem că aveți o afacere care vă aduce profituri consistente, etic din acest punct de vedere este să vă achitați taxele la timp de exemplu sau chiar să creșteți salariile angajaților voștrii, puteți de asemenea oferi reduceri semnificative clienților fideli dar puteți și să vă aduceți și aportul financiar la comunitate prin organizarea de diverse evenimente.
Dealtfel atunci când puneți preț pe etica în afaceri aceasta se va constitui și în concurența loială față de alte afaceri. Până la urmă etica în afaceri va rezulta în beneficii pentru cumpărători iar asta va duce în mod automat la o popularizare mai mare a afacerilor voastre ceea ce va avea ca rezultat exact împlinirea scopului afacerii în sine, și anume a sporirii profiturilor.
În plus un alt beneficiu al operării afacerii pe baze etice vă va ajuta să dormiți mai bine noaptea, lucru care zic eu că e util în ziua de azi unde stresul e cea mai la modă boală.
Succes!
Spune-mi ce crezi...