Sal’tare!
– Iată o întrebare pertinentă:
Cât de mult contează corectitudinea pentru voi?
No, o clipă.. iată o întrebare și mai bună:
Vă considerați, aspirați să deveniți sau doar admirați niște lideri?
Well, dacă răspunsul vostru este DA, există câteva lucruri pe care e bine să le cunoașteți.
În afaceri când ne referim la ”lideri” facem referire la președinți și directori de companii, la șefi de departamente și nu în cele din urmă la antreprenorii mici (la un momendat orice ”mare om de afaceri” a fost un ”mic antreprenor”), la oamenii capabili de viziune, oameni care au capacitatea de a crea și de a induce în ceilalți dorința de a-i urma.
Prin ce îi diferențiem pe aceștia de restul oamenilor?
Se pare că sunt într-o buclă creațională în acest moment deoarece pentru a descrie trăsăturile anume care îi fac pe lideri atât de interesanți și diferiți este musai să încep astfel:
– Liderii în general pot trasa cu ușurință traiectoriile pe care organizațiile precum cele antreprenoriale trebuie să meargă pentru a-și atinge obiectivele pentru că, după cum spuneam aceștia sunt vizionari și intuiesc oportunitățile pe cale să apară și de care pot profita pentru a genera un avantaj anume care să le permită să atingă excelența în domeniile lor.
Spre deosebire de aceștia, oamenii obișnuiți nu au nici viziunea și nici capacitatea de planificare care să le faciliteze avantaje.
Aici simt nevoia de a sublinia faptul că Aristotel a spus, ”suntem ceea ce facem în mod repetat” și ca atare puteți învăța cum să fiți lideri prin practicarea acestei discipline.
E bine de știut ce au gândit minți mari ca Aristotel dar după cum bine știm a fi conducători nu are legătură în mod neapărat cu ceea ce întreprindem ci mai degrabă cu ceea ce suntem noi ca indivizi. Lider e acela care inspiră, acela care își exprimă niște principii care crează în ceilalți nevoia de a-l urma.
Și revenind la prima mea întrebare este bine să scot în evidență câteva dintre aceste principii care îi definesc atât de bine pe lideri în general:
– Onestitatea (este acea trăsătură de caracter care exprimă sinceritate și adevăr).
– Integritatea (este acel principiu care îl exprimă cel mai bine pe cel de mai sus).
– Loialitatea (este principiul care le susține cu fermitate pe cele de mai sus).
Așadar permiteți-mi să repet întrebarea:
– Cât de mult contează corectitudinea pentru voi?
– Reformulez, vă considerați persoane etice?
Tot Aristotel a spus că valorile morale se însușesc prin practică deoarece precum afirmam într-un articol anterior omul ”are în el dorința de a fi rău” și da, ”omul se naște în esență rău și doar prin educație poate fi învățat să fie bun”.
În consecință faptul că nu toți oamenii au parte de aceeași educație (asta dacă au parte de ea în vre-un fel), denotă că nu toți pot fi considerați lideri deși toți au fost sau sunt puși în situații de conducere la un momentdat în viața lor.
Liderii trăiesc pe baza unor valori ca loialitatea sau integritatea. Aceștia devin ei înșiși definiții ale acestor principii.
Ca atare dragilor, dacă vă propuneți să deveniți lideri în domeniile voastre aflați că e la îndemâna voastră, educați-vă!
Succes!
Spune-mi ce crezi...