
A doua Lecție în Dezvoltare Personală
Ok, în prima lecție am analizat un pic piața de Dezvoltare Personală din România și am concluzionat, pe baza unor argumente irefutabile, că este de preferat, să stăm departe de ea.
Tot în prima noastră lecție, am concluzionat că vrem să devenim stăpânii propriei persoane și am creat și un slogan, care să ne ghideze, în sensul acesta.
Devenind virtuos, vei ajunge să trăiești frumos.
Sigur, ușor de zis…
Și ușor de făcut, aș zice eu, pentru că tot ce trebuie să faci este să reziști tentației de a cădea pradă propriilor pofte.
Sigur, imaginea contează, și cu atât mai mult în ochii noștri proprii. În plus, există atâtea tentații, și a fi bine văzut, plăcut celor din jur este ceea ce, cei mai mulți dintre noi caută. Asta se întâmplă pentru că majoritatea oamenilor nu se cunosc pe ei înșiși, și cea mai rapidă cale spre o împlinire oarecare este să facă și ei ce fac ceilalți.
— Trăiește-ți viața! Carpe Diem, trăiește clipa, acum e momentul, că nu, doar o viață ai. Și e viața ta, părerea celorlalți nu contează. Doar tu contezi, nimeni nu poate trăi în locul tău, e viața ta, gura lumii slobodă, nu contează.
Paradoxal, contează, pentru cei mai mulți dintre noi, pentru că doar nu de nebuni ne îmbrăcăm cu cele mai bune haine, și alegem cele mai bune accesorii în speranța că ne vor îmbunătății aspectul, că vom deveni mai interesanți, că vom fi mai atrăgători în ochii celor ce ne privesc. Imaginea contează.
În realitate, imaginea e tot ce contează în ziua de azi.
Și pentru că, în realitate contează, și atracția noastră către aceasta, în mod natural, ne va determina să dorim să ne asemuim celor care ne privesc (vă amintiți lecția 1, egalizare/uniformizare) făcând ca lucrurile să se complice la nivel mental.
Problema este că atunci când alegem să urmăm modul de gândire al altuia, ne pierdem pe noi, pentru că în realitate, cedăm dreptul nostru de a lua decizii, de a gândi în dreptul nostru, de a ne ASUMA propria persoană, și ajungem să emulăm modul de a fi al altora, ceea ce va duce în mod automat la o scădere a respectului de sine și la o diminuare semnificativă a confortului în propriul trup și în propria minte, pentru că nu există decât UN SINGUR ORIGINAL, și subconștientul nu se va mulțumi niciodată să fie o copie. Nici măcar o copia unui om excepțional. Este și motivul pentru care există DOAR UN SINGUR ISUS.
Problema principală care se ivește ca urmare a scăderii respectului pentru propria persoană este că asta va produce dezechilibre în întreaga noastră gândire, ceea ce va completa cercul vicios al slăbiciunilor cu altele noi.
Încă o dată (lecția 1), ce vrei să fii, o individualitate distinctă față de toate celelalte, capabilă să gândească și să ia decizii cu propria minte sau o marionetă, o copia a altuia, care se conduce după mișcările pe care altul le-a făcut înaintea lui?
Știu, învățăm prin imitare…
Greșit! Învățăm prin imitare până învățăm să gândim. După aceea nu mai avem nicio scuză, altfel închisorile ar fi goale și lipsite de sens, și nimeni, în afară de Adam și Eva și desigur, Isus, nu ar mai purta nicio vină, și nici măcar ei.
Cum devin deci virtuos? În primul rând, asumându-ți principii solide pe care să-ți consolidezi caracterul.
- Al doilea principiu pe care ar trebui să și-l asume fiecare bărbat, este dreptatea.
Da, lista mea de principii începe cu numărul 2, deoarece așa este necesar, veți înțelege ceva mai târziu motivul, probabil într-o lecție viitoare.
Principiul Dreptății ne îndeamnă de fiecare dată să spunem adevărul indiferent de situație. Adevărul este important pentru că este gardianul conștiinței noastre. Protejat de adevăr, nicio teamă nu te va atinge. De aceea și Isus vorbește despre scutul adevărului.
Ținerea sub control a oricăror temeri este importantă pentru că acestea constituie slăbiciuni. Și nu, a fi slab/neputincios, nu e neapărat o laudă. La fel, o laudă nu reprezintă nici să spui că nu ai puterea să… deși poate constitui un Adevăr și întotdeauna Adevărul contează.
Adevărul te ajută în primul rând să fii sincer cu propria persoană.
De ce este asta important?
Pentru că orice slăbiciune produce o fractură în subconștient, lucru ce ne va pune la îndoială propria capacitate de a genera soluții viabile, și odată produsă cea mai mică crăpătură în aceasta, se va extinde, conducând la alte fracturi, din ce în ce mai mari (cunoașteți proverbul, a căzut din lac în puț).
Asta în mod inevitabil va duce la un lanț al slăbiciunilor, care va crește și tot va crește, până ce moralul propriu se va destabiliza și va începe să accepte decizii tot mai nenaturale. Natura iubește doar adevărul, și orice minciună va fi înlăturată din ea.
Este și motivul pentru care psihologii încearcă să îi facă pe oameni să accepte adevărul cu privire la propria persoană. Problema reală este că vreți sau nu, subconștientul vostru va știi întotdeauna ce e mai bine pentru voi, și calea lui va fi de fiecare dată calea adevărului, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când omitem adevărul, subconștientul nostru este lezat.
De aceea, sfatul meu pentru întreaga omenire este, nu faceți nimic din ce v-ar putea face să vă rușinați cu voi. Sfatul meu și mai direct este următorul:
NU FACEȚI NICIUN COMPROMIS!
Că absolut cu fiecare ocazie în care cedați împotriva conștiinței proprii, creați o cicatrice în subconștient.
Principiul Dreptății ne îndeamnă în fapt la cumpătare și la o stăpânire asupra propriei persoane, ceea ce va duce în mod automat la o stăpânire asupra lucrurilor cu, care intrăm în contact. Asta va conduce în mod direct la o întărire a caracterului propriu, contribuind la construirea bazei pe care vom clădi personalitatea proprie.
SOCRATE zice că nu e de ajuns să trăiești, ci e musai a trăi frumos.
A trăi frumos înseamnă a trăi în armonie cu tine însuți.
Există două căi pentru a obține aceasta și numai două.
Prima este Amăgirea, aceasta este calea cea largă de care vorbește Hristos.
Cei mai mulți dintre oameni aleg să meargă pe această cale.
Problema e că armonia pe care o stabilește amăgirea este născută din minciună. Aceasta apare atunci când, de exemplu, ne spunem, totul va fi bine! în ciuda semnalelor pe care subconștientul ni le dă.
— ce e în neregulă cu pozitivismul din Totul va Fi Bine!.
Este un sofism care păcălește intelectul. Când afirmația va ajunge la subconștient, acesta va riposta, și nu va fi cu mirare dacă o va face în răzbunare.
A te minți pe tine este a te limita, înseamnă a-ți îngusta propria arie de acțiune, înseamnă a îți refuza oportunități nemărginite, înseamnă a te încătușa, a te închide într-o închisoare a singurătății, în care singura cale de scăpare e să continui să te minți. Înseamnă a acționa în defensivă, a încerca să te aperi tot timpul.
A doua cale este cea a Adevărului. Aceasta este calea de care vorbește Hristos, și cea grea. Este grea pentru că te obligă să îți asumi răspunderea, să fii tu cel care ia decizii și care răspunde pentru ele. Este calea care te va pune la încercare, cea care te va ține tot timpul cu un picior în atac, calea care îți va căli caracterul și îți va cizela personalitatea. Adevărul e un fier încins ce te va frige de nu-i vei rămâne loial, dar care nu te va trăda niciodată. Adevărul e pecetea celor puternici, el e nordul celor ce vor să trăiască în armonie, al celor ce caută să trăiască frumos. Dacă îl vei alege, el îți va aduce pacea sufletului, și îți va pune ordine în viață.
Cum ne va ajuta adevărul să devenim virtuoși?
Omul e o ființă vicioasă, își dorește multe și le dorește, cu cât mai puțin efort. Cel mai adesea se gândește numai la propria persoană și caută să se detașeze de orice poveri, neștiind că omul cel mai puternic este acela care se stăpânește pe sine.
— adevărul te va învăța să îți ții poftele în frâu, el te va face să vezi lucrurile așa cum sunt și consecințele ce vor urma deciziilor tale. Adevărul te va face stăpânul propriei persoane și exersarea lui, te va întări. Nimeni nu te va învinge atât timp cât vei alege să nu te compromiți. Adevărul te va face responsabil, și doar în felul acesta vei deveni capabil să vezi clar, și vei ajunge să te cunoști înțelegând ce e bine, atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. El te va face să îți conduci viața în cunoștință de cauză, cunoscând binele și răul.
Astfel vei deveni virtuos și cu adevărat plăcut în ochii celorlalți, fiind cel care vrei să fii, un bărbat diferit de toți ceilalți, un om de caracter.
Ca o recapitulare…
Ce e de învățat din această lecție?
- În primul rând, și aici subliniem importanța gândirii pentru propria persoană. A imita/copia comportamentul altora înseamnă a te anula pe tine însuți. Sigur, există nevoia de modele, și mai ales atunci când în jurul nostru nu se află niciun model spre care să tindem, spre care să năzuim.
SOCRATE zicea că, Dacă vrei cu adevărat să te ocupi bine și frumos de treburile statului, îngrijește-te să insufli virtute cetățenilor.
La fel este și cu, conducerea propriei persoane, dacă vrei să devii bun și frumos, pentru tine și pentru ceilalți, îngrijește-te întâi de moralul tău și însuflețește-te de idealuri morale. Căutați deci moralitatea în oameni, pentru că de fapt, acesta este omul dinăuntru, cel adevărat, acela ești tu, gândirea ta. Încetează să gândești, și vei înceta să mai exiști.
- Trăiește frumos. Nu îți compromite niciodată conștiința, pentru că făcând astfel, caracterul tău va slăbi, deci nu te compromite. Află Adevărul în toate lucrurile și judecă-l cu propria ta gândire. Asumă-ți consecințele faptelor și fii răspunzător pentru propria persoană. Doar în felul acesta subconștientul tău va fi în armonie cu tine, oferindu-ți încrederea în propria persoană, de care ai nevoie să continui să trăiești frumos.
- Ține-ți în frâu pornirile, oricare ar fi ele, pentru că procedând astfel, vei învăța să te controlezi pe tine însuți și să îți conduci propria persoană pe drumul pe care îl vei alege.
Vă mulțumesc pentru lecturare!
Succes!
Marin Mirela a zis
Super articol, super lecție!
Felicitări, Alex!
Întotdeauna am crezut în unicitate, în principiile pe care și tu le-ai menționat în lecția ta. Adevărul este esența unei vieți trăite frumos, deși, uneori provoacă dureri, chiar răni.
Ce să mai spun, tu ai spus-o mai bine și mai concret decât mine iar eu sunt de acord în totatlitate. Mă bucur că ai revenit, succes!
Alex Popa a zis
Îți mulțumesc mult, Mira!