Salut!
Am vorbit adeseori despre ceea ce e bine să facem în afaceri, despre ce, cum, cât, unde și de ce, dar gândindu-mă mai bine, la fel de important este și ce să nu facem când ne conducem afacerile deoarece există lucruri care, în opinia mea, e mai bine a fi evitate.
1. Primul lucru pe care e bine să NU îl faci în afaceri, mai ales fiind la început, este să aștepți, „trebuie să pun afacerea pe picioare înainte să dau de veste lumii despre ea, trebuie să îi măresc bugetu, investitori etc.”. Sigur, la fel de periculos poate fi și să te grăbești și să te arunci cu capul înainte.
Nu am înțeles niciodată însă asta, pentru mine e ciudat și de neînțeles, eu nu pot aștepta nici să recitesc articolul după ce l-am scris înainte să îl public, nu, urăsc să pierd timpul aiurea. De aceea mi se pare ciudat că unii nu înțeleg că așteptând, au de pierdut atât oportunități sub formă de clienți și venituri cât și singura resursă complet epuizabilă care e „timpul”.
Nu așteptați prea mult să spuneți întregii lumi cine sunteți și ce vindeți. Oricum veți risca, o afacere înseamnă risc și cu cât aștepți mai mult acest risc crește alături de riscul temerilor noastre. Așa că, „take your chance, guys, it’s yours!”.
2. Blogul este o afacere pentru mulți.
Știu însă bloggeri care au pierdut timp așteptând să își construiască site-ul perfect, eu fiind unul dintre aceștia, doar ca să înțeleagă apoi că în timp blogul va trebui îmbunătățit și actualizat permanent, ceea ce înseamnă că niciodată nu va fi perfect.
Din nou, nimic nu e perfect, blogul personal cu atât mai puțin, așa că dați-i bice și scrieți conținut mai degrabă decât să vă pierdeți într-un design sofisticat (eu am ales să le fac pe amândouă).
3. Conținutul e rege?
Well, ce pot să spun? Sună bine doar în engleză, când vine vorba de română sau de blogosfera românească mai bine spus, situația se schimbă. Am mai vorbit despre asta în trecut, ”ce fel de conținut?”.
O problemă pregnantă a zilelor noastre este faptul că tehnologia a avansat atât de mult. Este o problemă pentru că mulți dintre noi am ajuns să ne credem vedete până acolo încât scriem pe blog fiecare amănunt legat de pură viața noastră personală.
Ascultați-mă, dacă nu sunteți „vedete”, cel mai bine este să împărtășiți cât mai puțin din viața voastră personală. Dacă blogul este o afacere, atunci pentru poze și brizbrizuri, există Facebook. Nu vreți să vă plictisiți cititorii.
4. Următorul lucru pe care e bine să NU îl faceți este să nu vă invitați cititorii să comenteze și să își spună opiniile.
Cu „mult timp” în urmă obișnuiam să invit cititorii să îmi lase comentarii și blogul (cel vechi) era destul de ok, doar că printre acestea se strecurau și comentarii mai puțin plăcute precum „Cerșești comentarii! Ăsta nu e blog informativ, faci bani de pe urma noastră (doh!) etc”, lucru care m-a enervat și am decis să nu mai adaug îndemnuri la a comenta.
Între timp am plecat de pe .eu și mi-am făcut un .ro. Însă am continuat în aceeași mentalitate pentru că nu mă mai interesa traficul sau să am comentarii (mai ales din acelea pe lângă subiect), îmi plăcea să scriu și atât.
Mă tot gândesc la asta de când am purtat o conversație cu prietena de la UniquebyMM, Mirela, al cărei blog vi-l recomand tuturor, și cred că e o idee bună să îmi revizuiesc obiceiurile.
5. Încă o greșeală de care mă declar vinovat este că am schimbat tema/subiectul blogului de mai multe ori, ceea ce a rezultat într-un conținut diversificat, atât de diversificat că azi când l-am analizat, am constatat că acesta și-a pierdut în parte specificul de nișă.
În felul acesta a devenit și www.alex-popa.ro tot un fel de blog „generalist” cum spun unii.
Nasol, am intenționat exact contrariul la început.
6. Evitați știrile false. Știu, e la modă și am văzut site-uri de știri și bloggeri care chiar încurajează astfel de conținut. După părerea mea e o idee proastă deoarece conduce inevitabil la banalizarea afacerii/blogului.
Este o idee nefericită și pentru că ne creează nouă ca proprietari/antreprenori o imagine proastă și vrem să evităm asta.
În concluzie, iată șase lucruri de evitat în orice tip de afacere.
Acum, începuturile oricărei afaceri sunt diferite și nu prea există un șablon pe care îl putem urma negreșit în orice afacere.
Ce credeți voi, ce ar mai fi de evitat în afara exemplelor de mai sus sau care este opinia voastră?
Succes!
Spune-mi ce crezi...